Mięso z ziemniakami to, można by rzec, obiadowy klasyk. Zwykle ograniczamy się jednak do zwykłego kotleta schabowego lub kotletów mielonych z gotowanymi ziemniakami, ewentualnie z ziemniaczanym puree. Tym razem chcemy ci jednak zaproponować coś zupełnie innego. Będzie mięso, będą ziemniaki, ale przyrządzone kompletnie inaczej, bo bardziej w formie zapiekanki. By zrobić ten szybki obiad, będziesz potrzebować nieco więcej składników, ale niech cię to nie przeraża. Przygotowanie tej polędwicy wieprzowej jest naprawdę proste i szybkie. Nie będziesz żałować! Przepis krok po kroku można też obejrzeć na Youtubie pod tym linkiem.
Składniki:
Składniki na sałatkę:
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój na plastry, a następnie rozbij na desce. Ziemniaki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Odciśnij z nich nadmiar płynu i przełóż do miski. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Naczynie żaroodoporne nasmaruj olejem rzepakowym, a potem na dnie rozłóż starte ziemniaki. Cebulę pokrój w półksiężyce i posyp nią ziemniaki w naczyniu. Na warzywach ułóż plastry mięsa doprawione solą oraz pieprzem.
Na grubych oczkach tarki zetrzyj ser. Przełóż go do miski i wymieszaj z jogurtem, majonezem i musztardą. Posmaruj tą mieszanką mięso, przykryj je wilgotnym pergaminem oraz folią do pieczenia i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie zdejmij pergamin i folię i piecz kolejne 20 minut.
Gdy mięso z ziemniakami i cebulą będzie się piekło, przygotuj sałatkę. Jajka ugotuj na twardo, a potem, gdy wystygną, pokrój je w kostkę. Tak samo pokrój ogórki, a oliwki w plasterki. Posiekaj też szczypior z cebuli dymki. Wszystkie składniki wrzuć do naczynia, dodaj kukurydzę i posiekaną natkę, wymieszaj. Do warzyw dodaj majonez i jogurt. Wymieszaj składniki do połączenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Upieczone mięso przełóż na talerz. Podawaj razem z sałatką.