Pokrój mięso i zapiecz z ziemniakami i cebulą. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

Wszyscy by chcieli, żeby każdy obiad robiło się szybko i przyjemnie. Nie z każdą potrawą jest to możliwe, ale na szczęście są przepisy, dzięki którym gotowanie staje się zupełnie bezproblemowe. Te plastry polędwicy wieprzowej zapieczone razem z ziemniakami i cebulą są tego najlepszym dowodem. Zrobisz je raz i od razu wpiszesz do notesu z przepisami. Ja sama żałuję, że wpadłam na ten przepis dopiero teraz.

Mięso z ziemniakami to, można by rzec, obiadowy klasyk. Zwykle ograniczamy się jednak do zwykłego kotleta schabowego lub kotletów mielonych z gotowanymi ziemniakami, ewentualnie z ziemniaczanym puree. Tym razem chcemy ci jednak zaproponować coś zupełnie innego. Będzie mięso, będą ziemniaki, ale przyrządzone kompletnie inaczej, bo bardziej w formie zapiekanki. By zrobić ten szybki obiad, będziesz potrzebować nieco więcej składników, ale niech cię to nie przeraża. Przygotowanie tej polędwicy wieprzowej jest naprawdę proste i szybkie. Nie będziesz żałować! Przepis krok po kroku można też obejrzeć na Youtubie pod tym linkiem.

Przepis na szybki obiad z mięsem. Żałuję, że nie znałam go wcześniej

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wieprzowej,
  • 5 ziemniaków,
  • cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 100 g startego sera,
  • 2-3 łyżki jogurtu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżeczka musztardy francuskiej,
  • olej rzepakowy do posmarowania naczynia.

Składniki na sałatkę:

  • 3 jajka na twardo,
  • 2 ogórki,
  • garść zielonych oliwek,
  • cebula dymka,
  • 80 g kukurydzy,
  • natka pietruszki,
  • łyżka jogurtu,
  • łyżka majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.
Zobacz wideo Zobacz też pomysł Hapsa na szybki obiad: makaron jednogarnkowy

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój na plastry, a następnie rozbij na desce. Ziemniaki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Odciśnij z nich nadmiar płynu i przełóż do miski. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Naczynie żaroodoporne nasmaruj olejem rzepakowym, a potem na dnie rozłóż starte ziemniaki. Cebulę pokrój w półksiężyce i posyp nią ziemniaki w naczyniu. Na warzywach ułóż plastry mięsa doprawione solą oraz pieprzem. 

Na grubych oczkach tarki zetrzyj ser. Przełóż go do miski i wymieszaj z jogurtem, majonezem i musztardą. Posmaruj tą mieszanką mięso, przykryj je wilgotnym pergaminem oraz folią do pieczenia i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie zdejmij pergamin i folię i piecz kolejne 20 minut.

Gdy mięso z ziemniakami i cebulą będzie się piekło, przygotuj sałatkę. Jajka ugotuj na twardo, a potem, gdy wystygną, pokrój je w kostkę. Tak samo pokrój ogórki, a oliwki w plasterki. Posiekaj też szczypior z cebuli dymki. Wszystkie składniki wrzuć do naczynia, dodaj kukurydzę i posiekaną natkę, wymieszaj. Do warzyw dodaj majonez i jogurt. Wymieszaj składniki do połączenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Upieczone mięso przełóż na talerz. Podawaj razem z sałatką.

Jak często jadasz obiady z mięsem?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.