Babcia zawsze robiła ten obiad na 3 Maja. Bitki wychodziły perfekcyjnie miękkie dzięki ważnym zasadom

Obiad na Trzeciego Maja to dla wielu osób okazja, żeby przygotować coś specjalnego. W moim rodzinnym domu tradycją były bitki wołowe w sosie. Niby nic niezwykłego, ale jak zrobiła je babcia, to nie było słów do powiedzenia. Wiele osób boi się robić bitki, żeby nie wyszły twarde i gumowate. Dziś podpowiem ci, jak zrobić bitki wołowe, żeby były mięciutkie i wręcz rozpływały się w ustach. Uważaj na dwie rzeczy.

Co na obiad Trzeciego Maja? Opcji jest całe mnóstwo, ale może warto tego dnia postawić na coś innego niż schabowe lub pieczonego kurczaka. Kiedy w kalendarzu widnieją daty ważnych uroczystości, moja rodzina lubi spotkać się przy wspólnym posiłku, którego nie gotuje się na co dzień. Oczywiście każda rodzina ma swoją tradycję i tak na przykład w urodziny mamy jemy zawsze bezy, w Boże Ciało pieczeń z kaczki a Trzeciego Maja obowiązkowo bitki wołowe. 

Zobacz wideo Sprawdź, jak zrobić króla polskiej kuchni

Wołowina to zdecydowanie jedno z najsmaczniejszych i najszlachetniejszych mięs, jednak bywa wymagająca i "nieposłuszna". Mięso wołowe podczas obróbki czasami wychodzi twarde, zwłaszcza niebezpieczny jest gulasz i właśnie wołowe bitki. Ja jednak doskonale wiem, co zrobić, żeby bitki wołowe były tak delikatne, że nie będziemy potrzebować noża do krojenia - mięso samo się rozpadnie. 

Jak zrobić bitki wołowe, żeby były mięciutkie?

Pierwszą zasadą, o której należy pamiętać, jest marynowanie wołowiny. Kiedy już dostaniemy piękny kawałek mięsa na bitki wołowe (polecam udziec). Wołowina lubi zioła i pieprz, jedna z solą należy uważać. Kiedy obsypiemy mięso solą i odłożymy na jakiś czas do marynowania, sól wyciągnie z mięsa soki i po usmażeniu będzie zwyczajnie twarde. Bitki najlepiej solić pod koniec duszenia.

Inną rzeczą, która zaważy o smaku i teksturze bitek, jest sposób smażenia. Obtoczone w mące kawałki mięsa trzeba położyć na mocno rozgrzanym tłuszczu i obsmażyć przez ok. 30-45 sekund z każdej strony, by mięso się "zamknęło" i zatrzymało w sobie wszystkie soki. Później wystarczy tylko duszenie na wolnym ogniu i mamy wymarzony obiad. 

Bitki wołowe - przepis na obiad na Trzeciego Maja

Składniki:

  • 1,5 kg chudego mięsa wołowego, najlepiej z udźca,
  • 2 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, słodka papryka, czosnek suszony, pieprz ziołowy,
  • olej do smażenia,
  • mąka pszenna,
  • mąka ziemniaczana,
  • ziele angielskie i liście laurowe.
Bitki wołowe
Bitki wołowe Robson90 /Shutterstock

Sposób wykonania:

  1. Wołowinę pokrój w plastry i grubości mniej więcej 1 cm. Następnie natrzyj je olejem, zamarynuj w słodkiej papryce, czosnku i pieprzu ziołowym. Delikatnie rozbij płaskim tłuczkiem lub pięścią. Włóż do lodówki na całą noc.
  2. Następnego dnia odpowiednio wcześniej wyjmij mięso, by nabrało temperatury pokojowej. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na patelni porządnie rozgrzej olej. Każdy kawałek mięsa obtocz z obu stron w mące i na dużym palniku obsmaż z obu stron przez ok. 45 sekund. Następnie odłóż mięso na bok na talerz.
  4. Na tym samym tłuszczu, ale już na mniejszym ogniu zeszklij cebulę i czosnek. Następnie dodaj bitki wołowe i zalej całość niewielką ilością wody. Możesz użyć także lekkiego bulionu. Dodaj kilka listków laurowych i ziele angielskie.
  5. Zmniejsz moc palnika do minimum i duś pod przykryciem przez godzinę. Następnie zapraw sos mąką ziemniaczaną - jedną płaską łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadź w połowie szklanki z zimną wodą. Następnie dodaj pół mieszaniny do bitek i zamieszaj, by powstał sos.
  6. Duś jeszcze przez kilka minut i jeśli sos będzie zbyt rzadki, dodaj więcej mieszanki mąki i wody. Pod koniec duszenia dopraw do smaku solą i pieprzem.
Więcej o: