Ani po turecku, ani po szwedzku. Na grilla przygotowuję wersję francuską. Całkowicie przyćmiewa inne

Nie mizeria po turecku ani mizeria po szwedzku. Podczas tegorocznej majówki lub do niedzielnego obiadku koniecznie wypróbuj wersję francuską. Nietypowy składniki sprawi, że klasyczne ogórki ze śmietaną pójdą w niepamięć.

Nazwa "mizeria" w kontekście potrawy kuchni polskiej pochodzi od słowa "mizerny", które pierwotnie oznaczało "świeży", "pożywny" lub "chrupiący". Dawniej, gdy nadmiar ogórków konserwowano na zimę, przygotowywano je z octem, śmietaną i przyprawami, tworząc w ten sposób danie o lekko kwaskowatym smaku, które wzbogacało dietę w okresie zimowym. Z biegiem czasu nazwa "mizeria" zaczęła odnosić się wyłącznie do konkretnego dania z ogórków, które stało się popularne w polskiej kuchni i weszło do tradycji kulinarnej.

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Mizeria po francusku to hit tegorocznego grilla. Nie może jej zabraknąć na Twoim stole

Mizeria francuska łączy elementy tradycyjnej polskiej mizerii z zagranicznymi wpływami. W tym przypadku chodzi o dodatek specjalnej musztardy. Jej łagodny smak i konsystencja idealnie komponują się z ogórkami i śmietaną, nadając niepowtarzalnego smaku. Aby ją przygotować, potrzebujesz: 2 duże zielone ogórki lub 3 mniejsze, 1 małą cebulę, 120 ml śmietany - najlepiej 18 proc., 1 łyżeczkę musztardy francuskiej, a także sól i pieprz do smaku.

Ogórki / zdjęcie ilustracyjneOgórki / zdjęcie ilustracyjne Fot. Maciej Rałowski / Agencja Wyborcza.pl / zdjęcie ilustracyjne

Domowa mizeria, którą przygotujesz w kilka chwil. Jest tania i przepyszna

Przygotowanie francuskiej mizerii należy zacząć od dokładnego umycia ogórków i obrania ich ze skórki, a także oczyszczenia cebuli, a następnie posiekania jej w drobną kostkę. Ogórka kroimy w drobne plasterki i umieszczamy je na sitku na kilka minut, aby odsączyły się z nadmiaru wody.

W jednej misce razem z cebulą umieszczamy odsączone ogórki i dodajemy śmietanę i musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną mizerię możemy podać jako dodatek do obiadu złożonego z mięsa lub ryb, a także do potraw grillowanych. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Jak mizeria to tylko z?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.