Łosoś to przepyszna ryba, którą Polacy dość chętnie jedzą. To dobrze, ponieważ jest pełna cennych wartości odżywczych. W łososiu znajdziemy dużo kwasów omega-3, które są bardzo ważne dla naszego organizmu. Zapobiegają chorobom serca, poprawiają krążenie i działają przeciwzapalnie. Łosoś dostarcza też pełnowartościowego białka, całkowicie może więc zastąpić mięso w naszej diecie. Ponadto ryba jest źródłem witaminy D, witamin B6, B12, a także minerałów: jodu, selenu i żelaza.
Zazwyczaj przyrządzamy łososia w piekarniku. Jeśli nie popełnimy żadnych błędów, ryba jest wówczas soczysta i apetyczna. Można jednak nieco poeksperymentować i przygotować łososia nieco inaczej, np. na patelni. Świetnie będzie pasowała do niego sojowo-miodowa glazura. Jak to wszystko zrobić? Poniżej opisujemy ten przepis na łososia krok po kroku.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Łosia kroimy w kostkę. Można też na większe kawałki, np. podłużne, ale im mniejsze kawałki, tym łatwiej będzie go później zanurzyć w marynacie i usmażyć. Jeśli nie udało ci się kupić fileta bez skóry, pamiętaj, by najpierw ją usunąć.
W dużej misce przygotuj sos. Z połówki cytryny wyciśnij dwie łyżki soku, drugą połówkę pokrój jeszcze na pół i zostaw na później. Do miski wlej też sos sojowy i dodaj miód. Na koniec dopraw solą i wymieszaj tak, by wszystkie składniki się połączyły.
Kawałki łososia włóż do miski z sosem i dokładnie wymieszaj. Pozostaw go na pół godziny, żeby składniki dobrze się przegryzły. W międzyczasie możesz pokroić dymkę. Oddziel białą i jasnozieloną część od części ciemnozielonej.
Na rozgrzanym oleju podsmaż najpierw cebulkę oraz jasnozieloną część szczypioru. Potem dorzuć kawałki łososia, ale nie wszystkie na raz. Podsmażaj rybę przez kilka minut z każdej strony. Następnie przełóż na talerz i wrzuć pozostałą partię.
Dorzuć resztę łososia na talerz. Na patelni zagotuj resztę marynaty z miski i zaczekaj, aż nieco zgęstnieje. Polej tym sosem kawałki ryby. Udekoruj ją pokrojoną, ciemnozieloną częścią dymki oraz posyp sezamem. Podawaj z ćwiartkami cytryny.
Do takiego łososia fantastycznie będzie pasować ryż. Można też zrobić do niego kremowe puree ziemniaczane (przykładowy przepis pod tym linkiem) lub frytki z batatów z suszonym tymiankiem. Obiad z łososiem nie może się też obejść bez dodatku warzyw. Ryba bardzo dobrze smakuje w towarzystwie bukietu warzyw zrobionego na parze. Mogą to być brokuły, kalafior oraz marchewka.
Inne warzywa, które będą pasować do łososia, to np. roszponka podana z pomidorami lub pomidorkami koktajlowymi. Pamiętaj, by doprawić ją solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek. Jeśli nie przepadasz za warzywami, łososia możesz podać z ryżem i pokrojonym w kostkę świeżym mango.