Kawa mrożona to prawdziwe zbawienie w upalne dni, natychmiast orzeźwia i daje przyjemnego "kopa". Jednak kto powiedział, że kawę mrożoną można pić tylko wtedy, kiedy żar leje się z nieba? Otóż kawa mrożona uwalnia tyle hormonów szczęścia, że trzeba ją pić zawsze, kiedy tylko najdzie nas ochota. Na szczęście kawa mrożona jest banalna w wykonaniu i nie musisz stać w kolejce do sieciowych kawiarni lub modnych cukierni, żeby raczyć się słodkim, zimnym napojem. Wystarczy, że masz w domu kawę (a zakładamy, że masz), lód, wodę, bitą śmietanę oraz lody i dwie przyprawy. Odrobina cynamonu i pasty waniliowej sprawi, że na dobre zapomnisz o drogich kawach w lichych tekturowych kubkach.
Składniki:
Wskazówka: Zamiast esencji waniliowej, do kawy mrożonej dodaj płaską łyżeczkę ciemnego kakao. Wówczas kawa będzie miała intensywniejszy, czekoladowy smak. Wówczas polecam także gałkę lodów czekoladowych. Takiej kawy nie odmówi sobie żaden domownik.