Jak zrobić kawę mrożoną? Jak poznasz ten przepis, zaczniesz omijać modne kawiarnie i sporo zaoszczędzisz

Kawa mrożona to świetny sposób na orzeźwienie podczas ciepłych dni i zarazem fantastyczny deser, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Przepis na kawę mrożoną jest banalny i wcale nie musisz wydawać miliona monet w modnych kawiarniach - najlepsza kawę mrożoną zrobisz w domu. Przydadzą się dwie przyprawy.

Kawa mrożona to prawdziwe zbawienie w upalne dni, natychmiast orzeźwia i daje przyjemnego "kopa". Jednak kto powiedział, że kawę mrożoną można pić tylko wtedy, kiedy żar leje się z nieba? Otóż kawa mrożona uwalnia tyle hormonów szczęścia, że trzeba ją pić zawsze, kiedy tylko najdzie nas ochota. Na szczęście kawa mrożona jest banalna w wykonaniu i nie musisz stać w kolejce do sieciowych kawiarni lub modnych cukierni, żeby raczyć się słodkim, zimnym napojem. Wystarczy, że masz w domu kawę (a zakładamy, że masz), lód, wodę, bitą śmietanę oraz lody i dwie przyprawy. Odrobina cynamonu i pasty waniliowej sprawi, że na dobre zapomnisz o drogich kawach w lichych tekturowych kubkach. 

Zobacz wideo

Kawa mrożona - przepis na upał i na deser

Składniki:

  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego,
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki pasty waniliowej,
  • cukier do smaku (polecam trzcinowy),
  • dodatkowo odrobina bitej śmietany lub gałka lodów waniliowych,
  • kilka kostek lodu

Jak zrobić kawę mrożoną? Sposób wykonania:

  1. Do szklanki syp kawę i zalej ją ok. 50-70 ml wrzątku. Dodaj cukier (jeśli słodzisz) i wymieszaj. Odstaw, by całkowicie ostygła. Następnie włóż do lodówki na pół godziny.
  2. Do misy blendera wlej mleko, dodaj cynamon, pastę waniliową i ostudzoną kawę. Chwilę całość blenduj, następnie dodaj kostki lodu, by lekko je rozkruszyć. Możesz także włożyć kostki w całości - jak wolisz.
  3. Gotową kawę przelej do szklanki i udekoruj bitą śmietaną lub gałką lodów. Wierzch oprósz cynamonem lub startą gorzką czekoladą. Podawaj od razu lub chwilkę zaczekaj, aż lody się rozpuszczą. 

Wskazówka: Zamiast esencji waniliowej, do kawy mrożonej dodaj płaską łyżeczkę ciemnego kakao. Wówczas kawa będzie miała intensywniejszy, czekoladowy smak. Wówczas polecam także gałkę lodów czekoladowych. Takiej kawy nie odmówi sobie żaden domownik.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.