Kapuśniak z młodej kapusty będzie jeszcze smaczniejszy. Wykorzystaj trik naszych babć - chodzi o dwa dodatki

Kapuśniak z młodej kapusty to bez wątpienia jedna z najlepszych wiosennych zup i w sezonie gotujemy go na okrągło. Jednak przepis na kapuśniak z młodej kapusty może być jeszcze lepszy, a to za sprawą starej rady - młode lubi tłuste. Mówiła tak moja babcia, dlatego młode ziemniaki obficie polewała masłem, młode kalafiory także, ale do kapuśniaku nie używała masła. Dodawała dwa ważne składniki.

Kapuśniak z młodej kapusty to zupa, która z całą pewnością zasługuje na miano wyjątkowej. Może dlatego. że jej smak przypomina nam beztroskie chwile dzieciństwa spędzone z przyjaciółmi podczas wspólnych gier i zabaw. Bo wyczerpującej grze w zbijaka, nasze mamy lub babcie podawały nam pyszną zupę z młodej kapisty, a my wcinaliśmy, aż miło. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty jest bardzo łatwy, ale warto go nieco podrasować. Moja babcia nie zapominała o zasmażce ze smalcu i odrobiny mąki. Dodawała także 2-3 gałązki świeżego lubczyku. Taka zupa to wymarzony obiad na wiosnę

Zobacz wideo

Kapuśniak z młodej kapusty - przepis na obłędną zupę z dzieciństwa

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • ok. 1,5 - 2 l lekkiego rosołu lub bulionu warzywnego,
  • 300 g młodych ziemniaków,
  • 300 g chudej kiełbasy,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 2 małe marchewki,
  • 1 większa cebula,
  • kilka gałązek lubczyku,
  • płaska łyżka smalcu, najlepiej domowego,
  • koperek,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
  • łyżka mąki.

Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty?

  1. Młode ziemniaczki porządnie oczyść i opłucz z zabrudzeń. Jeśli jednak mają grubsze łupiny - po prostu je obierz. Obierz także marchewki i cebulę. Kapustę z kolei dość drobno poszatkuj, a kiełbasę pokrój w talarki lub kostkę.
  2. Przygotuj szeroki garnek i rozgrzej w nim odrobinę smalcu. Następnie dodaj pokrojony w kostkę boczek, a kiedy się wytopi, dołóż posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj kiełbasę. Duś przez 5-7 minut na średnim ogniu. Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i starta marchewkę. Kiedy całość się podsmaży, dodaj kapustę, sól i pieprz.
  3.  Następnie wlej zagotowany bulion, dodaj ziele i liście laurowe. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W międzyczasie dodaj posiekany koperek i lubczyk/
  4. Pod koniec gotowania przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść smalec i dodaj łyżkę mąki. Zacznij energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Następnie stopniowo wlej pół szklanki czystego wywaru. Gdy całość zgęstnieje, dodaj zasmażkę do garnka z zupą i całość wymieszaj.

Taka zupa to idealny pomysł na obiad, kiedy mamy ochotę na coś pysznego i jednocześnie łatwego w przygotowaniu. Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego korzystajmy z niego, ile się da. Jeśli chcesz, do zupy z młodej kapusty możesz dodać odrobinę białego wina. Najlepiej zrobić to na etapie podsmażania boczku i kiełbasy. Pamiętaj jednak, że wówczas musisz poczekać, aż alkohol odparuje.

Jeśli młoda kapusta, to:
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.