Znajdziesz je w sklepach, na straganach i w ogrodach. Zrób z nimi bułeczki, lepsze od jagodzianek

Wiosna to piękny czas, kiedy to możemy cieszyć się niezwykłymi smakami, które zimą były dla nas nieznane i niedostępne. To właśnie okres w roku, gdy w sklepach możemy znaleźć różne i bardzo świeże owoce i warzywa. Takim warzywem jest ta roślina, z którą zrobisz najlepsze drożdżówki.

Rabarbar to smak mojego dzieciństwa, ponieważ w swoim ogrodzie hodowała go babcia. Pamiętam, gdy chodziłam go zrywać i byłam zawsze zadowolona, kiedy powstawał z niego kompot. Jednak ten orzeźwiający napój to nie jedyne co można zrobić z tego owocu. Z niego wychodzą pyszne drożdżówki, którymi lepiej najeść się na zapas. Odpowiednio zrobione, będą dużo smaczniejsze od jagodzianek.

Zobacz wideo Klasyk z podstawówki drożdżówki z budyniem

Przepis na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 200 ml mleka,
  • jajko,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki wody,
  • pół łyżeczki soli,
  • 5 łyżek cukru,
  • 500 g rabarbaru,
  • cukier do posypania owoców,
  • białko do posmarowania.

Składniki na kruszonkę

  • 50 g zimnego masła,
  • 50 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej.

Składniki na lukier

  • sok z cytryny,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania

  1. Drożdże umieść w miseczce i rozetrzyj je z łyżką cukru, a także łyżką mąki. Mleko przelej do rondelka i delikatnie je podgrzej, następnie dodaj do składników w misce i delikatnie zamieszaj. Tak przygotowaną mieszankę odstaw na bok na kilka minut, do wyrośnięcia.
  2. Na stolnicę wsyp pozostałą część mąki, wbij jajko, wsyp cukier i dodaj roztopione, lekko letnie masło. Całość zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto. Na sam koniec wlej zaczyn i wsyp sól, ponownie wyrób.
  3. Uformowane ciasto przełóż do miski obsypanej  mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkuj je na grubość około 2 cm i za pomocą miseczki wykrój kółka.
  5. Tak przygotowane kawałki ciasto pozostaw do ponownego wyrośnięcia. Gdy lekko podrosną na środku ułożyć po kilka kawałków pokrojonego rabarbaru, który wcześniej wymieszałeś z cukrem. 
  6. W misce zrób kruszonkę. Wsyp do niej mąkę, dodaj cukier i wrzuć posiekane masło. Całość wyrabiaj dłonią, a gdy uzyskasz grudki, posyp nimi drożdżówki.
  7. Ciasto wysmaruj roztrzepanym białkiem, a drożdżówki przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw je do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz około 25-30 minut.
  8. W tym czasie przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny, ciepłe, ale nie gorące drożdżówki polej tak przygotowaną polewą. Gdy bułeczki staną się chłodniejsze, możesz je podawać. Smacznego!
Więcej o: