-
Haps
-
Jak przygotować
- Znajdziesz je w sklepach, na straganach i w ogrodach. Zrób z nimi bułeczki, lepsze od jagodzianek
Znajdziesz je w sklepach, na straganach i w ogrodach. Zrób z nimi bułeczki, lepsze od jagodzianek
Wiosna to piękny czas, kiedy to możemy cieszyć się niezwykłymi smakami, które zimą były dla nas nieznane i niedostępne. To właśnie okres w roku, gdy w sklepach możemy znaleźć różne i bardzo świeże owoce i warzywa. Takim warzywem jest ta roślina, z którą zrobisz najlepsze drożdżówki.
Rabarbar to smak mojego dzieciństwa, ponieważ w swoim ogrodzie hodowała go babcia. Pamiętam, gdy chodziłam go zrywać i byłam zawsze zadowolona, kiedy powstawał z niego kompot. Jednak ten orzeźwiający napój to nie jedyne co można zrobić z tego owocu. Z niego wychodzą pyszne drożdżówki, którymi lepiej najeść się na zapas. Odpowiednio zrobione, będą dużo smaczniejsze od jagodzianek.
Zobacz wideo Klasyk z podstawówki drożdżówki z budyniem
Przepis na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Składniki
- 500 g mąki pszennej,
- 40 g świeżych drożdży,
- 200 ml mleka,
- jajko,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki wody,
- pół łyżeczki soli,
- 5 łyżek cukru,
- 500 g rabarbaru,
- cukier do posypania owoców,
- białko do posmarowania.
Składniki na kruszonkę
- 50 g zimnego masła,
- 50 g cukru,
- 100 g mąki pszennej.
Składniki na lukier
- sok z cytryny,
- cukier puder.
Sposób przygotowania
- Drożdże umieść w miseczce i rozetrzyj je z łyżką cukru, a także łyżką mąki. Mleko przelej do rondelka i delikatnie je podgrzej, następnie dodaj do składników w misce i delikatnie zamieszaj. Tak przygotowaną mieszankę odstaw na bok na kilka minut, do wyrośnięcia.
- Na stolnicę wsyp pozostałą część mąki, wbij jajko, wsyp cukier i dodaj roztopione, lekko letnie masło. Całość zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto. Na sam koniec wlej zaczyn i wsyp sól, ponownie wyrób.
- Uformowane ciasto przełóż do miski obsypanej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkuj je na grubość około 2 cm i za pomocą miseczki wykrój kółka.
- Tak przygotowane kawałki ciasto pozostaw do ponownego wyrośnięcia. Gdy lekko podrosną na środku ułożyć po kilka kawałków pokrojonego rabarbaru, który wcześniej wymieszałeś z cukrem.
- W misce zrób kruszonkę. Wsyp do niej mąkę, dodaj cukier i wrzuć posiekane masło. Całość wyrabiaj dłonią, a gdy uzyskasz grudki, posyp nimi drożdżówki.
- Ciasto wysmaruj roztrzepanym białkiem, a drożdżówki przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw je do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz około 25-30 minut.
- W tym czasie przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny, ciepłe, ale nie gorące drożdżówki polej tak przygotowaną polewą. Gdy bułeczki staną się chłodniejsze, możesz je podawać. Smacznego!