• Link został skopiowany

Znacznie tańsze od schabowych i smakują lepiej. Zrobienie ich to najlepszy wybór

Kotlety pojawiają się na naszych stołach prawie do każdego obiadu. Nie ma w tym nic zaskakującego, ponieważ to one mogą najbardziej uraczyć nas swoim smakiem i aromatem. By jednak dodać posiłkom więcej wyjątkowości, zamiast klasyków, podaj ten specjał. Jestem przekonana, że się nie zawiedziesz.
Kotlety z kalafiora
Fot. Viktor1/shutterstock

Idealny obiad powinien składać się z kilku elementów, które idealnie z sobą współgrają. Zupa powinna być odpowiednio aromatyczna, lekka i kremowa, a drugie danie powinno zapełnić nasze brzuchy. Zazwyczaj w obu przypadkach stawiamy na najbardziej klasyczne przepisy, które już bardzo dobrze znamy. Tym przepisem chcemy pokazać, że nieoczywiste rozwiązania są równie smaczne.

Zobacz wideo Kotlety z fasoli, czyli gotowanie vege nie jest trudne

Kotlety z kalafiora nie zawsze były robione tak często jak teraz. Gdy jednak poznałam, jak można je zrobić jeszcze smaczniej, każdy chce je jeść. Zazwyczaj robiłam je, smażąc gotową masę na gorącym tłuszczu. Teraz zamiast patelni i oleju używam piekarnika. Po użyciu tej obróbki termicznej kotlety stają się chrupiące, a ich smak jest pełniejszy.

Przepis na kotlety z kalafiora

Składniki

  • główka dużego kalafiora,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • średnia cebula,
  • łyżka natki pietruszki,
  • łyżka koperku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szklanka bułki tartej,
  • olej lub oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Kalafior podziel na mniejsze różyczki i dokładnie je opłucz. Następnie całość włóż do garnka, który wypełniony jest osoloną wodą. Ustaw na średnim ogniu i gotuj od momentu wrzenia przez około 10 minut. Po tym czasie warzywo odcedź i pozostaw do wystudzenia.
  2. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Pietruszkę i koperek przemyj i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Chłodny kalafior umieść w większej misce i rozdrób go za pomocą blendera. Jeśli nie posiadasz takiego sprzętu, możesz po prostu bardzo drobno go posiekać. Do takiego warzywa wbij jajka i wsyp mąkę. Dorzuć także pietruszkę, koperek, cebulę i czosnek. Przypraw masę solą i pieprzem według uznania. Dokładnie wyrób do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
  4. W głębokim talerzu rozsyp bułkę tartą. Z powstałej masy formuj kotleciki na kształt mielonych. Każdą część obtocz w bułce tartej.
  5. Tak przygotowane kotlety ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz, możesz kotlety wysmarować cienką warstwą tłuszczu. Tak przygotowane włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 15-20 minut, do zarumienienia. Co jakiś czas sprawdzaj stopień wypieczenia, by kotlety się nie spaliły.
  6. Po tym czasie kotlety gotowe są do podania. Serwuj je z ulubionymi dodatkami, smacznego!
Więcej o: