• Link został skopiowany

Też masz dość gumowatych gofrów? To zrób to co ja. W końcu mogę cieszyć się pysznym smakiem

Przygotowywanie gofrów jeszcze do niedawna spędzało mi sen z powiek. Były gumowate, a nie chrupiące, tak jak najbardziej lubię. Znalazłam jednak złoty środek. Po dodaniu tego składnika są chrupiące na zewnątrz i puszyste jak chmurka w środku.
Gofry (zdjęcie ilustracyjne)
fot.istock/Lutz Leng

Gofry to idealny deser na każdą porę roku. Kiedy jednak nadchodzą ciepłe dni i pojawia się więcej owoców, smakują jeszcze lepiej. W końcu świeże dodatki są niezwykle ważne. Kluczem do sukcesu jest jednak ciasto. Dodaj do niego ten składnik, a będą idealne.  

Zobacz wideo Brudna gofrownica - czy popularny trik z TikToka zadziała? Sprawdziliśmy to!

Przepis na pyszne gofry. Są puszyste jak chmurka, a jednocześnie super chrupiące 

Gofry to obłędnie pyszny deser, który kochają zarówno mali, jak i ci więksi. Wbrew pozorom przygotowanie dobrego ciasta na gofry wcale nie jest takie proste. W sieci można znaleźć wiele przepisów z przeróżnymi składnikami na liście. Ja w końcu znalazłam swojego faworyta. Do przygotowania gofrów używam... serka wiejskiego! Wówczas mam pewność, że nie będą one gumowe, ale puszyste jak chmurka wewnątrz i chrupiące na zewnątrz. 

Składniki: 

  • 200 g serka wiejskiego, 
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej, 
  • 2 jajka, 
  • 2-3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie), 
  • szczypta soli. 

Gofry z serkiem wiejskim - przepis na pyszny i puszyste deser. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Białka oddziel od żółtek, następnie ubij je ze szczyptą soli, aż do uzyskania puszystej piany. 
  2. W osobnej misce połącz serek wiejski, mleko, żółtka oraz cukier. 
  3. Powstałą masę stopniowo dodawaj do piany z białek, mieszając delikatnie wszystkie składniki szpatułką. 
  4. Porcje ciasta wylewaj do rozgrzanej gofrownicy. Gdy staną się złociste z obu stron, podawaj do stołu. 

Z czym podawać gofry? Ogranicza cię wyobraźnia  

Gofry świetnie smakują zarówno na słodko jak i na słono. Ja najczęściej wybieram pierwszą opcję i podaję je z dżemem, kremem czekoladowym, owocami, płatkami migdałów, ulubionymi słodkimi sosami czy bitą śmietaną. Doskonale sprawdza się też cukier puder - sukces tkwi bowiem w prostocie. Z kolei gofry na słono doskonale smakują z pastą z awokado, pastą z twarogu i suszonych pomidorów lub z dodatkiem sałatki z rukoli, mozzarelli i pomidorów. 

Więcej o: