Klasyczny makaron spaghetti zjadamy z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. A gdyby tak troszkę zaszaleć i przygotować sos z zupełnie innych składników? Może się okazać, że taka zmiana zasmakuje nam bardziej niż oryginał i na stałe zagości na naszych stołach. Alternatywa z zielonych warzyw jest zdrowa, pyszna i szybka w przygotowaniu.
Warzywny sos do makaronu wykonasz w 15 minut. Łatwa dostępność składników czyni ten przepis dziecinnie prostym dla każdego. Najlepszą zaletą pesto jest to, że doskonale oblepia ono ugotowany makaron. Dzięki temu możemy w pełni skorzystać ze smaków, które oferują nam zblendowane warzywa. Składniki potrzebne do przygotowania pysznego, zielonego spaghetti:
Na samym początku ugotujmy makaron zgodnie z zaleceniem producenta zamieszczonym na opakowaniu. Odlejmy szklankę wody z gotowania, ponieważ przyda nam się ona do pesto. Zabieramy się za sos. Gotujemy brokuła do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy na sitku. Do kielicha blendera (można również użyć blendera ręcznego i wysokiej miski) wrzucamy szpinak, bazylię, ostudzonego brokuła, groszek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wlewamy olej, wyciśnięty sok z cytryny i 6-7 łyżek wody po makaronie. Blendujemy wszystko na gładką masę i dodajemy starty na małych oczkach parmezan. Ponownie mieszamy wszystko ze sobą i doprawiamy do smaku.
Ugotowany makaron przekładamy na dużą patelnię, dodajemy nasze pesto i na małym ogniu wszystko ze sobą podgrzewamy. Mieszamy dokładnie silikonową łyżką do czasu oblepienia przez sos całego makaronu. Sposób podania: przekładamy na talerz makaron z sosem i sypiemy na górę starty parmezan. Aby wzbogacić smak i wygląd, można dodać również płatki papryczki chilli lub świeżą, posiekaną bazylię. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.