To najlepszy przepis na spaghetti. Do sosu nie trzeba pomidorów. Smak znajdziesz w innych warzywach

Jak zrobić pyszne spaghetti? Przepis jest prosty i wcale nie potrzebujesz pomidorów. Spróbuj wykonać sos z tych zielonych warzyw, dzięki czemu przełamiesz rutynę w kuchni i skosztujesz czegoś nowego. Podaj rodzinie odmieniony makaron i sprawdź ich reakcję. Co można dodać do spaghetti?

Klasyczny makaron spaghetti zjadamy z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. A gdyby tak troszkę zaszaleć i przygotować sos z zupełnie innych składników? Może się okazać, że taka zmiana zasmakuje nam bardziej niż oryginał i na stałe zagości na naszych stołach. Alternatywa z zielonych warzyw jest zdrowa, pyszna i szybka w przygotowaniu.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Co jest potrzebne do spaghetti? Przepis nie wymaga użycia pomidorów

Warzywny sos do makaronu wykonasz w 15 minut. Łatwa dostępność składników czyni ten przepis dziecinnie prostym dla każdego. Najlepszą zaletą pesto jest to, że doskonale oblepia ono ugotowany makaron. Dzięki temu możemy w pełni skorzystać ze smaków, które oferują nam zblendowane warzywa. Składniki potrzebne do przygotowania pysznego, zielonego spaghetti:

  • szklanka zielonego groszku konserwowego
  • 100 g liści szpinaku
  • spora garść liści bazylii
  • 1 brokuł
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 6 łyżek oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 60 g parmezanu lub innego twardego sera
  • paczka makaronu pełnoziarnistego spaghetti.

Jak zrobić sos do spaghetti bez pomidorów? Okazuje się, że banalnie prosto

Na samym początku ugotujmy makaron zgodnie z zaleceniem producenta zamieszczonym na opakowaniu. Odlejmy szklankę wody z gotowania, ponieważ przyda nam się ona do pesto. Zabieramy się za sos. Gotujemy brokuła do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy na sitku. Do kielicha blendera (można również użyć blendera ręcznego i wysokiej miski) wrzucamy szpinak, bazylię, ostudzonego brokuła, groszek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wlewamy olej, wyciśnięty sok z cytryny i 6-7 łyżek wody po makaronie. Blendujemy wszystko na gładką masę i dodajemy starty na małych oczkach parmezan. Ponownie mieszamy wszystko ze sobą i doprawiamy do smaku.

Spaghetti z sosem z pietruszki
Spaghetti z sosem z pietruszki Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Ugotowany makaron przekładamy na dużą patelnię, dodajemy nasze pesto i na małym ogniu wszystko ze sobą podgrzewamy. Mieszamy dokładnie silikonową łyżką do czasu oblepienia przez sos całego makaronu. Sposób podania: przekładamy na talerz makaron z sosem i sypiemy na górę starty parmezan. Aby wzbogacić smak i wygląd, można dodać również płatki papryczki chilli lub świeżą, posiekaną bazylię. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej. 

Więcej o: