Już nigdy więcej nie schowasz koperku w pudełku po lodach. Ten sposób na mrożenie jest znacznie lepszy

Najsmaczniejszy koperek to ten wiosenny, świeżutki, zerwany przed samym spożyciem. Suszony nie dorównuje mu smakiem, dlatego kiedy mamy koperkowy sezon, warto zrobić większe zapasy i zamrozić sporą ilość na później. Czy wiesz, jak przechować koperek w zamrażarce? Czy koper trzeba myć przed mrożeniem?

Koperek bez problemu możemy zamrozić i cieszyć się jego smakiem w chłodne dni. Dzięki temu procesowi po rozmrożeniu wszystkie walory smakowe i zapachowe zostaną zachowane. Jeśli często używacie tego zioła do przygotowywania potraw, koniecznie dowiedzcie się jak prawidłowo przygotować je do zamrożenia.

Zobacz wideo Zioła w domowej kuchni - jak przedłużyć ich żywotność, hodować i mrozić

Jak przechowywać koperek w zamrażarce? Wiele osób popełnia ten błąd

W wielu polskich domach znajdziemy zamrożony koperek w różnych opakowaniach po spożytych produktach. Często więc przechowuje się go w pudełkach po serkach, lodach czy sałatkach pakowanych na wynos. Okazuje się to dużym błędem, ponieważ każde z nich ma swoje określone zastosowanie i często nie nadaje się do mrożenia. Taka praktyka może okazać się wręcz szkodliwa, gdyż niektóre z opakowań mogą uwalniać związki chemiczne nienadające się do spożycia.

Czy trzeba myć koper przed mrożeniem? Odpowiedź jest prosta: tak

Jeśli chcemy przygotować koperek do zamrożenia, musimy spełnić kilka warunków, aby zrobić to dobrze i zachować najwyższą jakość naszej przyprawy. Na samym początku dokładnie myjemy koperek pod bieżącą wodą i układamy go na ręczniku. Osuszamy ręczniczkiem papierowym i dokonujemy przeglądu zioła. Zwracamy uwagę na to, czy nie ma żadnych zwiędłych łodyżek i usuwamy wszystkie podejrzane roślinki. Kiedy upewniliśmy się, że wszystkie łodyżki są zdrowe i osuszone, siekamy koperek tak drobno, jak potrzebujemy i dzielimy na porcje.

Mrożony koperekMrożony koperek Fot. Archiwum prywatne

Tak przygotowany koperek przekładamy do woreczka strunowego i szczelnie zamykamy, starając się wypuścić z niego jak najwięcej powietrza. Po zamrożeniu, w razie konieczności, woreczek otwieramy, wyjmujemy pożądaną ilość koperku, zasuwamy i z powrotem wkładamy do zamrażalnika. Pamiętajmy jednak, by zrobić to w szybkim tempie, żeby nie doszło do rozmrożenia. Koperek z powodzeniem można również przechowywać w zamrażarce w szklanych słoiczkach. Należy wtedy zadbać o to, by przed włożeniem do nich porcji ziół, wyparzyć je, dokładnie wysuszyć i dobrać szczelną nakrętkę. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.