Zupa grzybowa - przepis, który wydaje się banalny i znajomy. Taki właśnie jest, ale sezon na grzyby dopiero się zaczyna. Niemniej jednak w marketach można dostać pyszne grzyby z mnóstwem smaku umami i wcale nie są to pieczarki. Jak zrobić zupę grzybową z boczniaków? Gwarantuję, że jeśli chociaż raz wypróbujecie ten przepis, zwykła pieczarkowa odejdzie w zapomnienie.
materiały wydawnictwa Znak Horyzont
REKLAMA
REKLAMA
Zupa z boczniaków jest idealnym pomysłem na obiad i szybką opcją, jeśli nie masz czasu na długie stanie przy garach. Przepis jest bardzo prosty i naprawdę świetnie się sprawdzi, jeśli masz już dość oklepanej zupy pieczarkowej. Boczniaki możesz dostać przez cały rok w każdym markecie, dlaczego więc z tego nie skorzystać? Dodaj ser, a twoja zupa będzie idealna.
REKLAMA
Zobacz wideo
Zupa grzybowa z boczniaków. Milion razy lepsza od pieczarkowej
Składniki:
500-700 g boczniaków
1 duża cebula
ok. 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
czubata łyżka sera w typie greckiej fety,
ok. 300 g serka mascarpone,
masło,
sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
do podania makaron lub grzanki.
Sposób wykonania:
Grzyby dokładnie oczyść. Następnie pokrój je w kostkę lub plastry - masz pełną dowolność. Cebulę posiekaj dość drono. Możesz posiekać także 2 ząbki czosnku dla aromatu.
Przygotuj garnek lub wysoki rondel i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj do zeszklenia, co jakiś czas mieszając.
Dodaj grzyby i duś całość na średniej mocy palnika, aż odparuje część płynu, pamiętaj, że boczniaki powinny się dusić, a nie smażyć - możesz je lekko posolić. Następnie zalej całość gorącym bulionem i gotuj przez ok. 10 minut.
Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku przyprawami i dodaj serek mascarpone oraz fetę. Gotuj, aż sery się rozpuszczą i dopraw do smaku pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Na sól uważaj - boczniaki były solone oraz ser w typie fety także jest dość słony.
Taka zupa spokojnie może stać się popisowym daniem podczas rodzinnych uroczystości, szczególnie kiedy masz w planach zaprosić większą liczbę osób. Nie napracujesz się, a goście będą zachwyceni - to mówię z własnego doświadczenia.