Niektóre składniki są tak uniwersalne, że można je wykorzystać do różnych dań i dalej smakują świetnie. Tak właśnie jest z tym warzywem. Dodajemy je do sosów, zup, a także wrzucamy na grilla. Wypełnione tym produktem i wypieczone jest jeszcze smaczniejsze.
fot. Petr Kapralov / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Cukinia to bardzo popularne i lubiane przez nas warzywo. Nic dziwnego, ponieważ jej smak jest lekki, a konsystencja pasuje do wielu potraw. Okazuje się ona bardzo uniwersalna i dzięki temu może wzbogacić swoim smakiem wiele dań. Jest także świetne jako samodzielna przekąska lub główny składnik potrawy. Okres grillowy może nas zachęcać do jej wykorzystywania, ponieważ zaserwowana z grilla smakuje bardzo dobrze.
REKLAMA
Zobacz wideo Kolorowa tarta z różyczkami z warzyw
Gdy tylko grill jest wyciągany do ogródka, moja ciocia wpada na pomysł, by zrobić to danie. Można je wykonać na wiele różnych sposobów wykorzystując rozgrzanego grilla lub piekarnik, który każdy z nas ma w swoim domu. Tym daniem jest oczywiście faszerowana mięsem mielonym cukinia. Nawet jeśli nie jesteś fanem tego warzywa i tak warto je zrobić. Dzięki temu przekonasz się, że znika ze stołu jako pierwsze.
Przepis na faszerowaną cukinię mięsem mielonym
Składniki
3 cukinie,
pół kg mięsa mielonego,
duża cebula,
4 ząbki czosnku,
pół papryki czerwonej,
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
puszka pomidorów krojonych,
200 g startego sera żółtego,
łyżeczka ziół prowansalskich,
olej do smażenia,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Cukinię dokładnie przemyj i przekrój wzdłuż po całej długości. Następnie wydrąż środek i oprósz każdy kawałek solą.
Cebulę i ząbki czosnku obierz z łupin i drobno posiekaj. Paprykę przemyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio gorący, przełóż na niego warzywa (oprócz czosnku) i podsmaż je przez parę chwil. Następnie dodaj mięso mielone, wymieszaj i smaż przez około 4 minuty.
Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i czosnek. Dokładnie całość wymieszaj i zdejmij z ognia.
Gotowe warzywa włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 30-40 minut. Najlepiej co jakiś czas sprawdzać stopień wypieczenia cukinii, ponieważ finalnie powinna być miękka.