Nie wyrzucaj mięsa z rosołu, wystarczy, że połączysz je z tym i wysmażysz. To danie jest obłędne

Przyrządzając rosół po zjedzeniu zawartości garnka, może pozostać nam mięso, a także resztki warzyw. Wiele osób zastanawia się, co takiego można z tego zrobić, lecz bardzo trudno wymyślić coś sensownego. Dzięki temu przepisowi nic się na szczęście nie zmarnuje, a do tego uzyskamy nowe danie, które będziemy mogli podać na obiad.

Rosół należy do tych dań, które przyrządzamy najczęściej. Można go spróbować w każdą niedzielę, a także na różnych uroczystościach na przykład weselach, komuniach lub chrzcinach. Gdy robimy go w domu, chcemy, by smakował jak najlepiej. Wrzucamy więc do wywaru kawałki kurczaka, a także dużą ilość warzyw. Jednak po jego zjedzeniu niekoniecznie wiemy, co zrobić ze składnikami, które z niego pozostały. Najczęściej jest to mięso, a także kawałki marchewki, pietruszki lub selera. Poniższy przepis pokazuje sposób na wykorzystanie tych produktów.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Co zrobić gdy w lodówce zalega nam mięso wyłowione z bulionów? Naszą propozycję są smaczne i szybkie w przygotowaniu placki. Wystarczy, że zdejmiesz mięso z kości, a warzywa drobno posiekasz. Do tych produktów dodaj resztę składników, które umieszczone są w liście, a z przygotowanej masy wysmaż zgrabne i chrupiące placki. Można je podawać na wiele różnych sposobów, naszą propozycją jest sos koperkowy lub śmietanowy. 

Przepis na placki z kurczaka

Składniki

  • 3 ugotowane udka z kurczaka,
  • 2 ugotowane marchewki,
  • ugotowana pietruszka,
  • kawałek selera z rosołu,
  • pół cebuli,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • łyżeczka  słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Mięso zdejmij z kości, wszystkie warzywa podziel na mniejsze kawałeczki.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj, dodaj ją do reszty składników.
  3. Do miski wbij jajka, wlej śmietanę i wsyp przesianą mąkę. Dopraw wszystko do smaku solą, pieprzem, paprykami i czosnkiem. Dokładnie wymieszaj, do połączenia i uzyskania masy.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, wyłóż porcjami przygotowaną masę.
  5. Smaż z obu stron, aż się zarumienią. Następnie umieść placki na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Gotowe placki serwuj z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub koperkowym. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.