-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie wyrzucaj mięsa z rosołu, wystarczy, że połączysz je z tym i wysmażysz. To danie jest obłędne
Nie wyrzucaj mięsa z rosołu, wystarczy, że połączysz je z tym i wysmażysz. To danie jest obłędne
Przyrządzając rosół po zjedzeniu zawartości garnka, może pozostać nam mięso, a także resztki warzyw. Wiele osób zastanawia się, co takiego można z tego zrobić, lecz bardzo trudno wymyślić coś sensownego. Dzięki temu przepisowi nic się na szczęście nie zmarnuje, a do tego uzyskamy nowe danie, które będziemy mogli podać na obiad.
Rosół należy do tych dań, które przyrządzamy najczęściej. Można go spróbować w każdą niedzielę, a także na różnych uroczystościach na przykład weselach, komuniach lub chrzcinach. Gdy robimy go w domu, chcemy, by smakował jak najlepiej. Wrzucamy więc do wywaru kawałki kurczaka, a także dużą ilość warzyw. Jednak po jego zjedzeniu niekoniecznie wiemy, co zrobić ze składnikami, które z niego pozostały. Najczęściej jest to mięso, a także kawałki marchewki, pietruszki lub selera. Poniższy przepis pokazuje sposób na wykorzystanie tych produktów.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Co zrobić gdy w lodówce zalega nam mięso wyłowione z bulionów? Naszą propozycję są smaczne i szybkie w przygotowaniu placki. Wystarczy, że zdejmiesz mięso z kości, a warzywa drobno posiekasz. Do tych produktów dodaj resztę składników, które umieszczone są w liście, a z przygotowanej masy wysmaż zgrabne i chrupiące placki. Można je podawać na wiele różnych sposobów, naszą propozycją jest sos koperkowy lub śmietanowy.
Przepis na placki z kurczaka
Składniki
- 3 ugotowane udka z kurczaka,
- 2 ugotowane marchewki,
- ugotowana pietruszka,
- kawałek selera z rosołu,
- pół cebuli,
- 2 jajka,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Mięso zdejmij z kości, wszystkie warzywa podziel na mniejsze kawałeczki.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, dodaj ją do reszty składników.
- Do miski wbij jajka, wlej śmietanę i wsyp przesianą mąkę. Dopraw wszystko do smaku solą, pieprzem, paprykami i czosnkiem. Dokładnie wymieszaj, do połączenia i uzyskania masy.
- Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, wyłóż porcjami przygotowaną masę.
- Smaż z obu stron, aż się zarumienią. Następnie umieść placki na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Gotowe placki serwuj z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub koperkowym. Smacznego!