-
Haps
-
Jak przygotować
- Przestałam robić sałatkę gyros na rzecz tego połączenia. Zrobisz ją za grosze
Przestałam robić sałatkę gyros na rzecz tego połączenia. Zrobisz ją za grosze
Sałatki to bardzo popularne przekąski, które serwujemy na każdą uroczystość. Robimy je również na co dzień i lubimy eksperymentować ze składnikami. Pomimo że znamy najbardziej klasyczne sałatki i tak chcemy zajadać się czymś nowym. Tę poznałam niedawno, ale od razu ją polubiłam i od teraz nie robię już gyros, tylko sięgam po tym przepis.
Sałatka brokułowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie trzeba do niej za wiele składników. Jak sama nazwa mówi głównym produktem, który się w niej znajduje, jest brokuł. Oprócz niego można wyczuć posmak sera feta, cebuli, suszonych pomidorów, a także orzechów włoskich. Według swoich upodobań smakowych można do niej wrzucić cokolwiek się tylko chce.
Zobacz wideo Sałatka imieninowa
Sałatka z tego przepisu króluje na stołach w mojej rodzinie, a gdy postawiłam ją obok gyros, to właśnie ona zniknęła jako pierwsza. Nie tylko jest pyszna, ale też świetnie się prezentuje i robi na każdym wielkie wrażenie. Taką sałatkę możesz spokojnie podać na rodzinnych obiadach, a także jako codzienną przystawkę.
Przepis na sałatkę brokułową z serem feta
Składniki
- główka brokuła,
- 100 g sera feta,
- pół czerwonej cebuli,
- 100 g orzechów włoskich,
- 50 g suszonych pomidorów,
- sok z jednej cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Brokuła dokładnie oczyść i podziel na różyczki. W garnki zagotuj osoloną wodę i wrzuć warzywo. Gotuj je kilka minut, by stało się miękkie. Następnie odcedź je i pozostaw do wystudzenia.
- Cebulę posiekaj w piórka lub w drobną kostkę, wrzuć ją do miski. Suszone pomidory odlej z zalewy, posiekaj i dorzuć do cebuli. Orzechy także posiekaj na drobno i umieść w misce.
- Do miski ze składnikami dorzuć brokuły i pokruszony ser feta. Całość delikatnie zamieszaj.
- W osobnej miseczce przygotuj dressing, mieszając sok z cytryny z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
- Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
- Tak przygotowaną sałatkę możesz podać od razu lub umieść ją w lodówce, by mogła się schłodzić.