Przestałam robić sałatkę gyros na rzecz tego połączenia. Zrobisz ją za grosze

Sałatki to bardzo popularne przekąski, które serwujemy na każdą uroczystość. Robimy je również na co dzień i lubimy eksperymentować ze składnikami. Pomimo że znamy najbardziej klasyczne sałatki i tak chcemy zajadać się czymś nowym. Tę poznałam niedawno, ale od razu ją polubiłam i od teraz nie robię już gyros, tylko sięgam po tym przepis.

Sałatka brokułowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie trzeba do niej za wiele składników. Jak sama nazwa mówi głównym produktem, który się w niej znajduje, jest brokuł. Oprócz niego można wyczuć posmak sera feta, cebuli, suszonych pomidorów, a także orzechów włoskich. Według swoich upodobań smakowych można do niej wrzucić cokolwiek się tylko chce.

Zobacz wideo Sałatka imieninowa

Sałatka z tego przepisu króluje na stołach w mojej rodzinie, a gdy postawiłam ją obok gyros, to właśnie ona zniknęła jako pierwsza. Nie tylko jest pyszna, ale też świetnie się prezentuje i robi na każdym wielkie wrażenie. Taką sałatkę możesz spokojnie podać na rodzinnych obiadach, a także jako codzienną przystawkę. 

Przepis na sałatkę brokułową z serem feta

Składniki

  • główka brokuła,
  • 100 g sera feta,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 50 g suszonych pomidorów,
  • sok z jednej cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Brokuła dokładnie oczyść i podziel na różyczki. W garnki zagotuj osoloną wodę i wrzuć warzywo. Gotuj je kilka minut, by stało się miękkie. Następnie odcedź je i pozostaw do wystudzenia.
  2. Cebulę posiekaj w piórka lub w drobną kostkę, wrzuć ją do miski. Suszone pomidory odlej z zalewy, posiekaj i dorzuć do cebuli. Orzechy także posiekaj na drobno i umieść w misce.
  3. Do miski ze składnikami dorzuć brokuły i pokruszony ser feta. Całość delikatnie zamieszaj.
  4. W osobnej miseczce przygotuj dressing, mieszając sok z cytryny z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
  5. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
  6. Tak przygotowaną sałatkę możesz podać od razu lub umieść ją w lodówce, by mogła się schłodzić.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.