Musisz mieć ten dżem w piwnicy. Teraz jest sezon na ten składnik, dlatego nie zwlekaj ze zrobieniem

Wiosna, a także lato to idealny czas na to, by zająć się robieniem domowych przetworów. To właśnie teraz możemy cieszyć się najlepszymi smakami, a także świeżymi owocami, które można zamknąć w słoikach. Na to warzywo jest aktualnie sezon i można je znaleźć w każdym sklepie, a także na targu. Nie zwlekaj ze zrobieniem tego przetworu i zrób go w najbliższy weekend.

Robienie przetworów może nam się kojarzyć z latem, a także wczesną jesienią. Jednak nawet wiosną można przygotować smarowidła, które później będziemy wykorzystywać. Aktualnie jest czas na rabarbar i to właśnie on króluje w naszych kuchniach. Robimy z niego ciasta, drożdżówki, a także kompoty. Oprócz tych wymienionych smakołyków można również z niego zrobić słodki dżem. Do jego wykonania nie trzeba wiele, bo jedynie trzech składników.

Zobacz wideo

Dżem z rabarbaru jest banalnie prosty i każdy poradzi sobie z jego wykonaniem. Do jego zrobienia potrzebujesz łodyg rabarbaru, cukru, a także soku z cytryny. Pokrojone owoce wrzucasz do garnka, zasypujesz cukrem i zalewasz sokiem,  następnie gotujesz przez około dwie godziny. W tym czasie dzieje się magia, a w kolejnym kroku należy zawartość garnka przelać do słoików. Gotowy dżem można przechowywać w piwnicy najlepiej, aby to było miejsce chłodne i zacienione. 

Przepis na dżem z rabarbaru

Składniki

  • 1 kg rabarbaru,
  • 250 g cukru,
  • sok z 3 cytryn.

Sposób przygotowania

  1. Rabarbar przemyj, osusz, obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż całość do garnka z grubym dnem. Następnie wsyp cukier i wlej sok wyciśnięty z trzech cytryn.
  2. Tak przygotowany rabarbar ustaw na średnim ogniu. Gdy zacznie bulgotać, zmniejsz ogień do minimum. Całość gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny. W tym czasie powinno wyparować jak najwięcej wody.
  3. Pamiętaj, by przez ten czas pilnować zawartości garnka. Dżem nie może się przypalić, dlatego co jakiś czas go mieszaj.
  4. Po tym jak dżem rabarbarowy nabierze odpowiedniej gęstej konsystencji, gorący przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Każdy z nich mocno zakręć.
  5. Gotowe słoiki ułóż na blaszce do pieczenia i włóż do nagrzanego do 120°C piekarnika. Pasteryzuj przetwory przez około 20 minut.
  6. Po tym czasie wyjmij gorące słoiki i postaw do góry dnem. Pozostaw je  tak do całkowitego wystudzenia. Dżem rabarbarowy przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.