-
Haps
-
Jak przygotować
- Musisz mieć ten dżem w piwnicy. Teraz jest sezon na ten składnik, dlatego nie zwlekaj ze zrobieniem
Musisz mieć ten dżem w piwnicy. Teraz jest sezon na ten składnik, dlatego nie zwlekaj ze zrobieniem
Wiosna, a także lato to idealny czas na to, by zająć się robieniem domowych przetworów. To właśnie teraz możemy cieszyć się najlepszymi smakami, a także świeżymi owocami, które można zamknąć w słoikach. Na to warzywo jest aktualnie sezon i można je znaleźć w każdym sklepie, a także na targu. Nie zwlekaj ze zrobieniem tego przetworu i zrób go w najbliższy weekend.
Robienie przetworów może nam się kojarzyć z latem, a także wczesną jesienią. Jednak nawet wiosną można przygotować smarowidła, które później będziemy wykorzystywać. Aktualnie jest czas na rabarbar i to właśnie on króluje w naszych kuchniach. Robimy z niego ciasta, drożdżówki, a także kompoty. Oprócz tych wymienionych smakołyków można również z niego zrobić słodki dżem. Do jego wykonania nie trzeba wiele, bo jedynie trzech składników.
Dżem z rabarbaru jest banalnie prosty i każdy poradzi sobie z jego wykonaniem. Do jego zrobienia potrzebujesz łodyg rabarbaru, cukru, a także soku z cytryny. Pokrojone owoce wrzucasz do garnka, zasypujesz cukrem i zalewasz sokiem, następnie gotujesz przez około dwie godziny. W tym czasie dzieje się magia, a w kolejnym kroku należy zawartość garnka przelać do słoików. Gotowy dżem można przechowywać w piwnicy najlepiej, aby to było miejsce chłodne i zacienione.
Przepis na dżem z rabarbaru
Składniki
- 1 kg rabarbaru,
- 250 g cukru,
- sok z 3 cytryn.
Sposób przygotowania
- Rabarbar przemyj, osusz, obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż całość do garnka z grubym dnem. Następnie wsyp cukier i wlej sok wyciśnięty z trzech cytryn.
- Tak przygotowany rabarbar ustaw na średnim ogniu. Gdy zacznie bulgotać, zmniejsz ogień do minimum. Całość gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny. W tym czasie powinno wyparować jak najwięcej wody.
- Pamiętaj, by przez ten czas pilnować zawartości garnka. Dżem nie może się przypalić, dlatego co jakiś czas go mieszaj.
- Po tym jak dżem rabarbarowy nabierze odpowiedniej gęstej konsystencji, gorący przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Każdy z nich mocno zakręć.
- Gotowe słoiki ułóż na blaszce do pieczenia i włóż do nagrzanego do 120°C piekarnika. Pasteryzuj przetwory przez około 20 minut.
- Po tym czasie wyjmij gorące słoiki i postaw do góry dnem. Pozostaw je tak do całkowitego wystudzenia. Dżem rabarbarowy przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.