Już nie tylko z Lidla i Biedronki. Wzięli pod lupę pomidory z Dino, Kauflandu, Aldi i Auchan

Fundacja Pro-Test zajmuje się przeprowadzaniem badań dotyczących obecności pestycydów w owocach i warzywach, które możemy zakupić w dyskontach. Ostatnio wzięła pod lupę importowane pomidory sprowadzane przez Auchan, Aldi, Kaufland i Dino. Jakie wyszły wyniki?

Jakiś czas temu Fundacja Pro-Test przeprowadziła badania na obecność pestycydów w pomidorach z Lidla i Biedronki. Teraz wzięto pod lupę kolejne markety, które importują pomidory z różnych krajów tj. Auchan, Aldi, Dino i Kaufland. Tutaj również zbadano obecność tych szkodliwych substancji na warzywach, a wyniki nie są najlepsze.

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Importowane pomidory pełne pestycydów. Sprowadzane są z Turcji, Hiszpanii, Holandii, Maroka i Belgii

Import warzyw i owoców to intratny biznes i wiele dyskontów z tego korzysta. Nie byłoby w tym niczego złego, gdyby jakość proponowanych przez markety pomidorów była bardzo dobra. Testom zostały poddane pomidory koktajlowe, rzymskie, daktylowe, truskawkowe i sugarino, zarówno paczkowane, jak i kupowane "luzem". Badacze z akredytowanego laboratorium sprawdzali je pod kątem obecności któregoś z 540 pestycydów oraz szkodliwych związków chemicznych. Okazało się, że w każdej przebadanej próbce znaleziono od 1 do 8 pestycydów.

Kupujesz pomidory w Kauflandzie? Znajdziesz w nich aż 8 pestycydów

Badania mówią jasno, że najgorsze jakościowo pomidory pochodzą z Turcji, skąd importuje je sieć sklepów Kaufland. Nie tylko pestycydy powinny wzbudzić sygnał alarmowy, ale również środki chemiczne, które są stosowane do "pędzenia" warzyw. Jeden z nich, a dokładniej imidachlopryd, w Unii Europejskiej jest zabroniony. Podobny problem znaleziono w hiszpańskich pomidorkach sugarino sprzedawanych w Auchan. Wykryto na nich ślady aż 4 pestycydów oraz środek, którego polskie prawo zabrania do stosowania przy uprawie żywności. Lepiej miała się sytuacja z pomidorkami z Maroka dostępnymi w Dino, ponieważ wykryto tam 2 rodzaje pestycydów. Najlepsze pomidory znajdziesz w Aldi. Holenderskie pomidory sprzedawane na wagę posiadały najmniej substancji szkodliwych.

Pomidory (zdj. ilustracyjne)Pomidory (zdj. ilustracyjne) Fot. Jakub Włodek / Agencja Wyborcza.pl

Co istotne, w żadnej z badanych próbek nie przekroczono bezpiecznego limitu ilości pestycydów na pomidorach, jednak warto przyglądać się temu, jakiej jakości jest spożywane przez nas jedzenie. Fundacja Pro-Test stawia sprawę jasno:

 (...) warto trzymać się zasady: im mniej pestycydów w tym, co jemy, tym lepiej. Powinniśmy minimalizować ilości tych toksycznych substancji w naszej diecie, jak tylko się da.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Czy interesujesz się badaniami nad jakością żywności?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.