Wiosną mogę pić tylko to. Kompot z rabarbaru orzeźwia i jest łatwiuteńki

Jak zrobić kompot z rabarbaru? Ten przepis powinien znać każdy miłośnik wiosennych i letnich smaków, a bez wątpienia rabarbar do takich należy. Niewiele potrzeba do ideału, jednak czerwony dodatek świetnie podkręci smak kompotu. Ten owoc kocha chyba każdy Polak.

Kompot z rabarbaru to chyba najlepszy napój wiosną i latem, kiedy chcemy się orzeźwić. Lekko kwaśny, odpowiednio słodki naprawdę fantastycznie gasi pragnienie. Jednak nie samym rabarbarem człowiek żyje i do kompotu warto dodać co jeszcze, a dokładniej ulubiony owoc nas wszystkich. Chodzi oczywiście o truskawki.

Zobacz wideo

Kompot z rabarbaru - najlepiej gasi pragnienie

Składniki:

  • 800 g rabarbaru,
  • 300 g truskawek, 
  • 3 litry wody,
  • 100 g cukru (zwykłego lub trzcinowego).

Jak zrobić kompot z rabarbaru? Sposób wykonania krok po kroku

  1. Rabarbar dokładnie umyj i osusz. Odetnij twardą część i tę, która łączy się z liściami. Nie obieraj rośliny. Łodygi pokrój na mniejsze kawałki i przełóż je do dużego garnka.
  2. Rabarbar posyp cukrem. Całość zalej wodą. W tym czasie oczyść truskawki. Pozbaw je szypułek i pokrój na kawałki.
  3. Do rabarbaru zalanego wodą dodaj truskawki i zagotuj na wolnym ogniu. Mieszaj co jakiś czas, ale nie dopuść do tego, by woda za mocno buzowała.
  4. Kompot gotuj pod przykryciem na umiarkowanej j mocy palnika. Po kwadransie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze kolejne 15 minut. 
  5. Odstaw płyn do wystygnięcia. Po tym czasie przecedź go przez gęste sitko. Tak przygotowany kompot możesz również zapasteryzować - przelej go do słoików i szczelnie zakręć. Następnie pasteryzuj w wodzie przez 10 minut.

Proste, prawda? Taki kompot to mistrzostwo smaku, ale moim zdaniem najlepiej smakuje na zimno, koniecznie z kostkami lodu  listkami świeżej mięty. Coś pysznego, mówię wam.

Więcej o: