Kompot z rabarbaru to chyba najlepszy napój wiosną i latem, kiedy chcemy się orzeźwić. Lekko kwaśny, odpowiednio słodki naprawdę fantastycznie gasi pragnienie. Jednak nie samym rabarbarem człowiek żyje i do kompotu warto dodać co jeszcze, a dokładniej ulubiony owoc nas wszystkich. Chodzi oczywiście o truskawki.
Kompot z rabarbaru - najlepiej gasi pragnienie
Składniki:
- 800 g rabarbaru,
- 300 g truskawek,
- 3 litry wody,
- 100 g cukru (zwykłego lub trzcinowego).
Jak zrobić kompot z rabarbaru? Sposób wykonania krok po kroku
- Rabarbar dokładnie umyj i osusz. Odetnij twardą część i tę, która łączy się z liściami. Nie obieraj rośliny. Łodygi pokrój na mniejsze kawałki i przełóż je do dużego garnka.
- Rabarbar posyp cukrem. Całość zalej wodą. W tym czasie oczyść truskawki. Pozbaw je szypułek i pokrój na kawałki.
- Do rabarbaru zalanego wodą dodaj truskawki i zagotuj na wolnym ogniu. Mieszaj co jakiś czas, ale nie dopuść do tego, by woda za mocno buzowała.
- Kompot gotuj pod przykryciem na umiarkowanej j mocy palnika. Po kwadransie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze kolejne 15 minut.
- Odstaw płyn do wystygnięcia. Po tym czasie przecedź go przez gęste sitko. Tak przygotowany kompot możesz również zapasteryzować - przelej go do słoików i szczelnie zakręć. Następnie pasteryzuj w wodzie przez 10 minut.
Proste, prawda? Taki kompot to mistrzostwo smaku, ale moim zdaniem najlepiej smakuje na zimno, koniecznie z kostkami lodu listkami świeżej mięty. Coś pysznego, mówię wam.