Tradycyjny śląski specjał zna każdy, ale klasykę warto zamienić na obłędną zapiekankę kluskową

Tradycyjne kluski śląskie to obłędny dodatek do zrazów, pieczeni i kremowych sosów. Zdaje się, jednak, że ziemniaczany rarytas może grać też główne skrzypce, a wystarczy zapiec kluchy w sosie. Tak powstaje zapiekanka idealna, której nie oprze się żaden łasuch!

Śląska babcia złapie się za głowę, widząc ten przepis, a wystarczy zapiec kluski w obłędnym sosie. Taki duet daleki jest od tradycyjnej metody serwowania ziemniaczanych kuleczek, ale gwarantujemy, że już po pierwszym kęsie można się zakochać bez opamiętania. 

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Kluski śląskie układam w naczyniu, zalewam sosem i zapiekam. To przepis na obłędną zapiekankę

Niektóre tradycyjne przepisy są już opracowane do najdrobniejszego szczegółu i niemal perfekcji. Na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, by babciną klasykę nieco podrasować czy poeksperymentować z najprostszymi składnikami. Efektem takich prób jest oszałamiająca zapiekanka z klusek śląskich. Ziemniaczany rarytas jest tu podrasowany kremowym sosem na bazie pieczarek, cebuli i szpinaku. Taki duet nie tylko fantastycznie się prezentuje, ale i równie wybornie smakuje!

Zapiekanka z klusek śląskich może dla wielu osób brzmieć jak złamanie wszelakich zasad tradycyjnej kuchni. Małe wykroczenie gwarantuje jednak doskonały smak, aromat i niebanalną prezencję. Tu najważniejszą rolę grają oczywiście kluski, które warto przygotować tak, jak każda gospodyni na Śląsku, czyli metodą czwórki. Reszta z kolei pójdzie jak z płatka, dając niezapomniane doznanie kulinarne. 

Zamiast robić kluski śląskie, postaw na obłędną zapiekankę

Składniki na kluski śląskie: 

  • 800 g ziemniaków,
  • 80 g mąki ziemniaczanej.

Sos do zapiekanki: 

  • 75 g pieczarek
  • 75 g cebuli,
  • 60 g mozzarelli
  • 50 g szpinaku
  • odrobina oliwy,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 400 ml wody
  • 60 g śmietanki 12 proc.,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek granulowany,
  • papryka słodka.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od klusek. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Miękkie, jeszcze gorące warzywa przeciśnij przez praskę. Przełóż puree na talerz, podziel na cztery części. 1/4 ziemniaków wyciągnij, połóż na resztę bulw, a w puste miejsce nasyp mąkę. 
  2. Masę zagniataj, tworząc ciasto. Formuj estetyczne kluski z dziurką. 
  3. Teraz pora na sos. Na patelnię wlej odrobinę oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć drobno pokrojone pieczarki wraz z cebulą. 
  4. Składniki smaż do zezłocenia. Następnie dodaj koncentrat, wodę, szpinak i wszystkie przyprawy. przyprawy. Sos duś kilka minut aż się ładnie zredukuje. Na koniec wlej śmietankę i wszystko zamieszaj. 
  5. Ugotuj kluski śląskie. 
  6. W naczyniu żaroodpornym rozprowadź sos. Na warzywach układaj kluski śląskie, i na koniec ponownie polej wszystko sosem i posyp serem mozzarella. 
  7. Zapiekankę piecz w 180 stopniach przez około 25 minut. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.