• Link został skopiowany

Ten przepis na szarlotkę dostałam od mamy kolegi. Zmieniła jeden składnik i miała rację

Szarlotka to klasyk wśród wypieków. Zwykle niewiele zmienia się w przepisach, a już na pewno nie główny składnik, do którego wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni, czyli jabłka. Mama mojego kolegi się jednak na to zdecydowała i bardzo dobrze zrobiła. Zamiast jabłek sięgnęła po sezonowy przysmak - rabarbar. Ciasto z jej przepisu jest bezbłędne.
Szarlotka z rabarbarem
fot. w tle: Brent Hofacker / Shutterstock / zdj. ilustracyjne / zdj. przepisu: archiwum prywatne / kolaż Haps.pl

Szarlotka wszystkim nam kojarzy się z kruchym ciastem i jabłkami. To najbardziej klasyczny sposób przygotowywania tego ciasta, choć wcale nie jest wymagane, by szarlotka była robiona właśnie z tymi owocami. Doskonale wie to mama mojego kolegi, która podzieliła się przepisem ze swojego starego zeszytu. Na liście składników próżno szukać jabłek. Zamiast nich postanowiła wykorzystać sezonowe dobre, które dają nam wiosna i lato - rabarbar.

Zobacz wideo Zobacz też przepis na ciasto z rabarbarem naszego kucharza. On wie, co robić, by było jeszcze lepsze

Szarlotka z rabarbarem. Mama kolegi zmieniła główny składnik

Składniki na ciasto:

  • 20 dag mąki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki margaryny,
  • 2 jajka,
  • 5 dag śmietany,
  • opakowanie proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 25 dag rabarbaru,
  • 2 dag cukru.

Sposób przygotowania:

Z wymienionych składników zagnieść ciasto, dodając tyle mąki, aby po dokładnym wyrobieniu dało się ono łatwo i cienko rozwałkować. Połową rozwałkowanego ciasta wyłożyć spód i boki płaskiej formy.

Rabarbar pokrojony na drobne kawałki udusić w niewielkiej ilości wody. Gdy nieco przestygnie, dodać do smaku cukru. Marmoladę położyć na cieście, przykryć pozostałym ciastem i zlepić brzegi. Posmarować stopionym masłem. Piec przez około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Rabarbar to skarbnica zdrowia. Czy każdy może go jeść?

Rabarbar to prawdziwy wiosenny skarb. Popularna roślina, której łodygi wykorzystuje się w polskiej kuchni, jest nie tylko bardzo smaczna, lecz także ma pozytywny wpływ na organizm. Zawiera dużo żelaza, fosforu i wapnia. Jest bogata w witaminy A, C i E. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Pomaga na wzdęcia, dobrze oddziałuje na układ krwionośny i jest niskokaloryczna.

Istnieją też jednak przeciwwskazania do jedzenia rabarbaru. Nie powinny go jeść osoby zagrożone kamicą nerkową. Zawiera bowiem duże ilości kwasu szczawiowego. Jego usunięcie z codziennej diety zaleca się kobietom w ciąży, a także osobom chorującym na hemoroidy. Rabarbar zawiera także roślinne hormony, które w pewnym stopniu wykazują działanie podobne do estrogenów. Zwłaszcza u panów z niskim stężeniem testosteronu mogą go dodatkowo obniżać i aktywować typowo żeńskie cechy.

Więcej o: