Ziemniaczki po francusku to symfonia chrupnięć. Zrób je zamiast placków, a nie pożałujesz

Polska kuchnia ziemniakiem stoi, jednak ten przepis jest raczej mało znany. Mowa tu o ziemniakach po francusku, które z pewnością zastąpią w wielu domach klasyczne placki, frytki czy inne specjały z tych obłędnych warzyw. Specjał przyjemnie chrupie i może być doskonałą przystawką lub dodatkiem do obiadu.

Placki ziemniaczane przejdą do lamusa, jeśli wypróbujesz chociaż raz, tych obłędnych ziemniaczków po francusku. Za tajemniczą nazwą kryje się obłędne danie, które przyjemnie chrupie i dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotowanie to bułka z masłem - wystarczy jedynie pamiętać o kilku ważnych szczegółach i wyjdzie smacznie. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Ziemniaczki po francusku lepsze od klasycznych placków ziemniaczanych? 

W domowym menu znajdziemy wiele dań z ziemniaków. Na piedestale królują jednak placki ziemniaczane, a to dlatego, że są pyszne, łatwe w przygotowaniu i kosztują nas zaledwie kilka złotych. Ciekawą alternatywą może być jednak przepis na ziemniaki po francusku. Specjał o pięknej i tajemniczej nazwie, jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu, a co najważniejsze, można go wykonać w duchu zero waste i wykorzystać warzywa z wczorajszego obiadu. 

Sekretem ziemniaków po francusku jest obłędnie chrupiąca i złocista skórka. Uzyskamy ją dzięki niebanalnej metodzie. Warzywa na początku kroimy w grubsze plastry i podgotowujemy. Następnie ostudzone ziemniaki trafiają do specjalnego ciasta i później do kąpieli z oleju. Smak to prawdziwe mistrzostwo, podobnie jak estetyczne prezencja na talerzu. 

Przepis na ziemniaki po francusku. Zanurz w cieście i hop na patelnię

Składniki:

  • 500 g ziemniaków, 
  • jajko,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • olej do smażenia,
  • łyżeczka czosnku suszonego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: 

  1. Warzywa obierz, umyj, osusz i pokrój w grubsze plasterki. 
  2. Ziemniaki gotuj w lekko osolonej wodzie około siedem minut - ważne, by je podgotować, ale nie mogą być rozgotowane i się rozpadać. 
  3. Teraz ziemniaki odcedź i pozostaw do ostygnięcia. 
  4. Zróbmy zatem nasze ciasto. W misce połącz jajko, jogurt, sól, czosnek, zioła prowansalskie i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a na koniec stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając do uzyskania idealnej konsystencji - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  5. Ostudzone ziemniaki zanurzaj w cieście i wrzucaj na patelnię z rozgrzanym olejem. 
  6. Talarki smaż z obu stron do zarumienienia. Gotowe ziemniaki układaj na ręczniku papierowym i gotowe, smacznego!
  7. Wskazówka - ziemniaki po francusku doskonale smakują solo z sosem, podane do obiadu lub do dań z grilla. 
Które danie z ziemniaków jest twoim zdaniem najlepsze?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.