Placki ziemniaczane przejdą do lamusa, jeśli wypróbujesz chociaż raz, tych obłędnych ziemniaczków po francusku. Za tajemniczą nazwą kryje się obłędne danie, które przyjemnie chrupie i dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotowanie to bułka z masłem - wystarczy jedynie pamiętać o kilku ważnych szczegółach i wyjdzie smacznie.
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka
Ziemniaczki po francusku lepsze od klasycznych placków ziemniaczanych?
W domowym menu znajdziemy wiele dań z ziemniaków. Na piedestale królują jednak placki ziemniaczane, a to dlatego, że są pyszne, łatwe w przygotowaniu i kosztują nas zaledwie kilka złotych. Ciekawą alternatywą może być jednak przepis na ziemniaki po francusku. Specjał o pięknej i tajemniczej nazwie, jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu, a co najważniejsze, można go wykonać w duchu zero waste i wykorzystać warzywa z wczorajszego obiadu.
Sekretem ziemniaków po francusku jest obłędnie chrupiąca i złocista skórka. Uzyskamy ją dzięki niebanalnej metodzie. Warzywa na początku kroimy w grubsze plastry i podgotowujemy. Następnie ostudzone ziemniaki trafiają do specjalnego ciasta i później do kąpieli z oleju. Smak to prawdziwe mistrzostwo, podobnie jak estetyczne prezencja na talerzu.
Przepis na ziemniaki po francusku. Zanurz w cieście i hop na patelnię
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- jajko,
- 3 łyżki gęstego jogurtu,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- olej do smażenia,
- łyżeczka czosnku suszonego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz, umyj, osusz i pokrój w grubsze plasterki.
- Ziemniaki gotuj w lekko osolonej wodzie około siedem minut - ważne, by je podgotować, ale nie mogą być rozgotowane i się rozpadać.
- Teraz ziemniaki odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
- Zróbmy zatem nasze ciasto. W misce połącz jajko, jogurt, sól, czosnek, zioła prowansalskie i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a na koniec stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając do uzyskania idealnej konsystencji - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Ostudzone ziemniaki zanurzaj w cieście i wrzucaj na patelnię z rozgrzanym olejem.
- Talarki smaż z obu stron do zarumienienia. Gotowe ziemniaki układaj na ręczniku papierowym i gotowe, smacznego!
- Wskazówka - ziemniaki po francusku doskonale smakują solo z sosem, podane do obiadu lub do dań z grilla.