Śniadanie nie bez powodu nazywane jest "najważniejszym posiłkiem dnia". To, co jemy z samego rana, powinno dostarczyć nam odpowiedniej ilości energii do działania. Doskonałym pomysłem na pierwsze danie będzie jajecznica. Klasyczną potrawę można przyrządzić i urozmaicić na wiele sposobów. Poniżej znajdziesz przepis na idealnie kremową, miękką i delikatną jajecznicę z majonezem.
Najlepsi kucharze wiedzą, w jaki sposób "podkręcić" smak pozornie prostej jajecznicy. Większość z nich smaży ją bowiem nie na oleju czy oliwie, lecz na maśle. Dzięki temu danie wychodzi delikatne i przepyszne. Aby konsystencja jajecznica była bardziej kremowa, warto wlać do niej odrobinę mleka lub śmietany. Świetnym krokiem będzie również dodanie łyżeczki majonezu. Tak niewielka ilość nie zwiększy znacznie kaloryczności dania, a sprawi, że będzie się ono rozpływać w ustach. Śmiało wzbogać swoje śniadanie o ulubione dodatki takie jak: boczek lub kiełbasa, pomidory, ogórki, grzyby.
Składniki:
Jajka wbij do niewielkiej miski i dokładnie je roztrzep różdżką kuchenną. W kolejnym kroku rozpuść na patelni masło, a kiedy się rozgrzeje - wlej na nie masę jajeczną. Cały czas mieszaj delikatnie jajecznicę, aby nie ścięła się zbyt gwałtownie. Pamiętaj, aby smażyć jajka na małym ogniu. W momencie gdy masa zacznie się ścinać, dodaj łyżeczkę majonezu.
Kontynuuj mieszanie, aż uzyskasz jajecznicę o idealnie kremowej konsystencji. Gotowe danie możesz dodatkowo doprawić solą oraz pieprzem wedle uznania, a także posypać drobno posiekanym szczypiorkiem. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby urozmaicić posiłek smażonym boczkiem czy ulubionymi warzywami oraz świeżym pieczywem. Smacznego!