Jajecznica wyjdzie aksamitnie kremowa, jeśli pod koniec smażenia dodasz łyżeczkę tego produktu

Jajecznica na śniadanie to klasyk nad klasyki. Pozornie proste przygotowanie może jednak czasem przynieść niepożądany efekt. Jeśli chcesz, by twoje danie wyszło lekkie, delikatne i aksamitnie kremowe, koniecznie dodaj pod koniec smażenia jeden składnik. To istny "game changer".

Śniadanie nie bez powodu nazywane jest "najważniejszym posiłkiem dnia". To, co jemy z samego rana, powinno dostarczyć nam odpowiedniej ilości energii do działania. Doskonałym pomysłem na pierwsze danie będzie jajecznica. Klasyczną potrawę można przyrządzić i urozmaicić na wiele sposobów. Poniżej znajdziesz przepis na idealnie kremową, miękką i delikatną jajecznicę z majonezem.

Zobacz wideo Jajka w cieście francuskim

Śniadanie z tą jajecznicą to strzał w dziesiątkę. Wszystko za sprawą kilku składników

Najlepsi kucharze wiedzą, w jaki sposób "podkręcić" smak pozornie prostej jajecznicy. Większość z nich smaży ją bowiem nie na oleju czy oliwie, lecz na maśle. Dzięki temu danie wychodzi delikatne i przepyszne. Aby konsystencja jajecznica była bardziej kremowa, warto wlać do niej odrobinę mleka lub śmietany. Świetnym krokiem będzie również dodanie łyżeczki majonezu. Tak niewielka ilość nie zwiększy znacznie kaloryczności dania, a sprawi, że będzie się ono rozpływać w ustach. Śmiało wzbogać swoje śniadanie o ulubione dodatki takie jak: boczek lub kiełbasa, pomidory, ogórki, grzyby.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • siekany szczypiorek lub cebulka dymka,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: boczek, pieczarki, pomidory, papryka.

Kremowa jajecznica z majonezem. Sposób przygotowania

Jajka wbij do niewielkiej miski i dokładnie je roztrzep różdżką kuchenną. W kolejnym kroku rozpuść na patelni masło, a kiedy się rozgrzeje - wlej na nie masę jajeczną. Cały czas mieszaj delikatnie jajecznicę, aby nie ścięła się zbyt gwałtownie. Pamiętaj, aby smażyć jajka na małym ogniu. W momencie gdy masa zacznie się ścinać, dodaj łyżeczkę majonezu.

Kontynuuj mieszanie, aż uzyskasz jajecznicę o idealnie kremowej konsystencji. Gotowe danie możesz dodatkowo doprawić solą oraz pieprzem wedle uznania, a także posypać drobno posiekanym szczypiorkiem. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby urozmaicić posiłek smażonym boczkiem czy ulubionymi warzywami oraz świeżym pieczywem. Smacznego!

Więcej o: