Jakub Kuroń dodaje do mielonych sekretny składnik. Z tym dodatkiem mięso jest obłędnie soczyste

Mielone są suche jak wiór i nieestetycznie rozpadają się podczas smażenia? Jakub Kuroń zdradza patent na idealnie soczyste i rozpływające się w ustach mięso. Wystarczy łyżeczka tego popularnego produktu, by uzyskać idealny smak i piękną prezencję na talerzu.

W tradycyjnym polskim menu nie może zabraknąć rozmaitych dań z mięsem w roli głównej. Poza gołąbkami, pierogami czy chrupiącymi schabowymi, klasyką są także kotlety mielone. Niestety często lubią się one rozpadać podczas smażenia lub wyjść zbyt suche. Na szczęście Jakub Kuroń ma na to banalnie prosty patent - wystarczy łyżeczka tego produktu, by uzyskać obłędnie soczysty efekt. 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Mielone z przepisu Kuronia rozpływają się w ustach. Wszystko przez łyżeczkę tajemniczego składnika

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Co jednak zrobić, gdy mięso dalekie jest do ideału, rozpada się na patelni, czy wychodzi suche jak wiór? W każdym domu znajdziemy inny patent, zaczynając od dodania namoczonej bułki w mleku, po wiórki warzyw i inne smakołyki. Jak jednak radzi Jakub Kuroń, wystarczy łyżeczka kremowego sosu, by uzyskać smak doskonały.

Tajemniczym składnikiem Kuronia, który dodaje do kotletów mielonych, jest sos, który znajdziemy w niemal każdej polskiej lodówce. Mowa tu oczywiście o majonezie, który idealnie komponuje się z mięsem,  nada mu soczystości oraz pięknie spoi wszystkie składniki. W przepisie wielkiej filozofii nie ma, jednak warto pamiętać o kilku szczegółach, które zdradzamy poniżej. 

Kuroń dodaje do mielonych majonez. Kremowy sos zdziała cuda

Składniki: 

  • 500 g mielonej wieprzowiny (najlepiej z łopatki lub karkówki),
  • czerstwa bułka pszenna,
  • szklanka mleka,
  • duża cebula,
  • jajko,
  • łyżka majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz, 
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów,
  • olej. 

Sposób przygotowania: 

Zacznij od cebuli. Warzywo drobno poszatkuj i podsmaż na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju. W międzyczasie namocz bułkę w mleku. Do dużej miski przełóż mięso. Dodaj ostudzoną cebulkę, odciśniętą z nadmiaru nabiału bułkę, jajko, sól, pieprz, majeranek oraz musztardę i majonez. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiaj ręką. 

Wilgotnymi dłońmi formuj estetyczne kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kotlety mielone serwuj z ulubionymi dodatkami. Polecamy klasyczne pure ziemniaczane z mizerią lub buraczkami, smacznego!

Więcej o: