-
Haps
-
Jak przygotować
- Gdy robiła ją mama, zawsze prosiłam o dokładkę. Tak ją lubię, że robią ją przynajmniej raz w tygodniu
Gdy robiła ją mama, zawsze prosiłam o dokładkę. Tak ją lubię, że robią ją przynajmniej raz w tygodniu
Kurczak to mięso, które wybieramy najczęściej. Jego smak, a także tekstura jest tak delikatna, że wykorzystujemy go do wielu potraw. Gdy jest teraz ciepło, wrzucamy go na grilla, a także robimy domowe kotlety. Jednak można go wykorzystać w jeszcze inny sposób i tak właśnie robi to moja mama. Od lat jestem zachwycona tym przepisem i po dziś dzień go powtarzam.
Kurczak to moje ulubione mięso i sięgam po nie zawsze gdy chcę zrobić pyszny obiad. Nigdy nie spotkałam się z tym, że ktoś z mojej rodziny kręcił na niego nosem i wiem, że każdy zje go ze smakiem. Moja mama też to wiedziała, dlatego gdy byłam dzieckiem, przygotowywała wiele dań właśnie z tym mięsem. Jednym z nich była potrawka, którą po dziś dzień pamiętam i wracam do niej z sentymentem.
Zobacz wideo Szybki pomysł na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku
Do zrobienia tej potrawki wykorzystywała kurczaka z rosołu. Jeśli jednak nie posiadasz takiego mięsa, możesz w łatwy i szybki sposób ugotować je w bulionie lub zwykłej wodzie. Ugotowanego kurczaka dzieliła na porcje, a później łączyła z wywarem, warzywami i śmietaną. Tak przyrządzona potrawka lądowała na talerze wraz z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem. Zawsze najadałam się tym do syta i czułam, jak mój brzuch jest pełny.
Przepis na potrawkę z kurczaka
Składniki
- 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu,
- kilka ugotowanych marchewek z rosołu,
- 2 szklanki bulionu,
- 2 łyżki masła,
- czubata łyżka mąki pszennej,
- świeży koperek,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Z wcześniej przygotowanego rosołu wyjmij marchew oraz mięso. Odlej również 2 szklanki bulionu. Jeśli posiadasz mięso z kością, oddziel je od niej i poszarp na części. Marchew pokrój na mniejsze kawałki.
- Do garnka wlej bulion, wrzuć mięso i marchew. Gotuj całość na niewielkim ogniu, staraj się nie doprowadzić płynu do wrzenia.
- Do małej miseczki odlej chochlę wywaru. Połącz go z kwaśną śmietaną i wlej powoli do reszty. Płyn powinien się zabielić.
- Na patelni rozpuść dwie łyżki masła. Na gorący tłuszcz wsyp mąkę, energicznie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ważne jest, aby powstała zasmażka nie miała mącznych grudek.
- Gdy zasmażka będzie gotowa, wlewaj ją spokojnym strumieniem do bulionu, cały czas mieszaj. Konsystencja sosu powinna się zmieniać. Jeśli potrawka będzie za rzadka, ponownie przygotuj zasmażkę.
- Koperek drobno posiekaj i wrzuć go do przygotowanej potrawki. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj.
- Tak przygotowany sos podawaj z ulubionymi dodatkami. W moim domu serwowano go z ziemniakami, lecz ryż i makaron także świetnie do niego pasują.