Gdy robiła ją mama, zawsze prosiłam o dokładkę. Tak ją lubię, że robią ją przynajmniej raz w tygodniu

Kurczak to mięso, które wybieramy najczęściej. Jego smak, a także tekstura jest tak delikatna, że wykorzystujemy go do wielu potraw. Gdy jest teraz ciepło, wrzucamy go na grilla, a także robimy domowe kotlety. Jednak można go wykorzystać w jeszcze inny sposób i tak właśnie robi to moja mama. Od lat jestem zachwycona tym przepisem i po dziś dzień go powtarzam.

Kurczak to moje ulubione mięso i sięgam po nie zawsze gdy chcę zrobić pyszny obiad. Nigdy nie spotkałam się z tym, że ktoś z mojej rodziny kręcił na niego nosem i wiem, że każdy zje go ze smakiem. Moja mama też to wiedziała, dlatego gdy byłam dzieckiem, przygotowywała wiele dań właśnie z tym mięsem. Jednym z nich była potrawka, którą po dziś dzień pamiętam i wracam do niej z sentymentem.

Zobacz wideo Szybki pomysł na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku

Do zrobienia tej potrawki wykorzystywała kurczaka z rosołu. Jeśli jednak nie posiadasz takiego mięsa, możesz w łatwy i szybki sposób ugotować je w bulionie lub zwykłej wodzie. Ugotowanego kurczaka dzieliła na porcje, a później łączyła z wywarem, warzywami i śmietaną. Tak przyrządzona potrawka lądowała na talerze wraz z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem. Zawsze najadałam się tym do syta i czułam, jak mój brzuch jest pełny. 

Przepis na potrawkę z kurczaka

Składniki

  • 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu,
  • kilka ugotowanych marchewek z rosołu,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 2 łyżki masła,
  • czubata łyżka mąki pszennej,
  • świeży koperek,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Z wcześniej przygotowanego rosołu wyjmij marchew oraz mięso. Odlej również 2 szklanki bulionu. Jeśli posiadasz mięso z kością, oddziel je od niej i poszarp na części. Marchew pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka wlej bulion, wrzuć mięso i marchew. Gotuj całość na niewielkim ogniu, staraj się nie doprowadzić płynu do wrzenia.
  3. Do małej miseczki odlej chochlę wywaru. Połącz go z kwaśną śmietaną i wlej powoli do reszty. Płyn powinien się zabielić.
  4. Na patelni rozpuść dwie łyżki masła. Na gorący tłuszcz wsyp mąkę, energicznie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ważne jest, aby powstała zasmażka nie miała mącznych grudek.
  5. Gdy zasmażka będzie gotowa, wlewaj ją spokojnym strumieniem do bulionu, cały czas mieszaj. Konsystencja sosu powinna się zmieniać. Jeśli potrawka będzie za rzadka, ponownie przygotuj zasmażkę.
  6. Koperek drobno posiekaj i wrzuć go do przygotowanej potrawki. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj.
  7. Tak przygotowany sos podawaj z ulubionymi dodatkami. W moim domu serwowano go z ziemniakami, lecz ryż i makaron także świetnie do niego pasują.
Więcej o: