-
Haps
-
Jak przygotować
- Gdy zrobisz z nich kanapki, każdy będzie błagać o przepis. Są aromatyczne i mięciutkie
Gdy zrobisz z nich kanapki, każdy będzie błagać o przepis. Są aromatyczne i mięciutkie
Pierwszą rzeczą, która przychodzi nam do głowy, gdy chcemy przygotować śniadanie, jest to robienie kanapek. By wyszły one smaczne, musimy pamiętać, by wykorzystać w nich najlepszą podstawę, czyli pieczywo. W sklepach możemy znaleźć wiele chlebów i bułek, jednak nic nie potrafi przebić tego smakołyka. Zrobisz go w domu, a to czym jest wysmarowane, dodaję mu smaku.
Nie da się ukryć, że najpopularniejszym śniadaniem, jakie jemy o poranku, są kanapki. Są one najszybsze w przygotowaniu i zawsze mamy na nie składniki. By podkręcić ich smak, warto więc ustalić najlepszą jakość pieczywa. Naszym zdaniem uzyskasz to robiąc go samodzielnie. Poniższy przepis pokazuje, jak w prosty sposób zrobić bułeczki, które zrobią wrażenie na każdym. Wyróżniają się na tle innych tym, czym zostają wysmarowane przed pieczeniem. Jest to masełko czosnkowe, które nie tylko dodaje smaku, ale także sprawia, że bułki są bardziej rumiane.
Zobacz wideo Bułeczki z pieczarkową wkładką
Przepis na bułeczki czosnkowe
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej,
- łyżeczka cukru,
- 25 g świeżych drożdży,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 270 ml wody,
- 50 ml podgrzanego mleka.
Składniki na masę czosnkową
- 5 ząbków czosnku,
- 4 łyżki masła,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- pół łyżeczki suszonego oregano,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie zaczynu. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 2 łyżki mąki, oraz ciepłe mleko. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Mąkę przesiej do większej miski, dodaj sól, wyrośnięty zaczyn, ciepłą wodę oraz oliwę.
- Ciasto energicznie wyrób i zagniataj do całkowitego połączenia. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Po tym czasie ciasto podziel na średnie kulki.
- Bułki układaj na papierze do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
- W tym czasie przygotuj masę czosnkową. Najpierw obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Dodaj do niego rozpuszczone masło, sól oraz zioła, wymieszaj.
- Gotowe smarowidło rozprowadź na bułeczkach i wstaw je do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 20 minut.
- Po tym czasie bułki powinny być rumiane i pachnące. Odczekaj chwile, by ostygły i możesz zacząć je podawać.