-
Haps
-
Jak przygotować
- Kluski, którymi naje się cała rodzina. Bardzo smaczne, szybkie, a na dodatek tanie w przygotowaniu
Kluski, którymi naje się cała rodzina. Bardzo smaczne, szybkie, a na dodatek tanie w przygotowaniu
Kluski to idealne danie dla całej rodziny. Przygotowanie go jest dość tanie, co dla wielu osób jest ogromną korzyścią. Prezentujemy więc przepis na kluski, ale dość nietypowe, bo z twarogiem. Jak je przygotować? Podpowiadamy.
Kluski ziemniaczane z twarogiem to doskonały pomysł na smaczny, szybki i tani obiad. Trudno poczęstować się wyłącznie jednym. Z jednej porcji wychodzi ich dość sporo, więc nie ma obaw, że komuś zabraknie.
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką
Kluski z twarogu - przepis. Są zaskakująco pyszne i mięciutkie
Kluski z twarogu to świetny pomysł na obiad. Tym doskonałym, prostym i tanim przepis podzielił się w serwisie YouTube autor programu "Spróbujemy!". Postanowiłam go wypróbować i jestem po prostu zaskoczona, jak doskonale te kluski smakują. Na pewno będą częściej gościć w moim domu.
Składniki:
- 900 g ziemniaków,
- 460 g sera białego,
- 2 jajka,
- 250 g boczku,
- 4 cebule,
- 300 g mąki pszennej,
- sól,
- pieprz,
- szczypiorek.
Przepis na kluski z twarogu. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Do przygotowania klusków możemy użyć ziemniaków z obiadu z poprzedniego dnia. Jeśli takich nie mamy, gotujemy około kilograma ziemniaków z łyżką soli.
- Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Tak samo postępujemy z jedną cebulą.
- Ziemniaki przeciskamy przez praskę i czekamy, aż przestygną, jeśli dopiero co je gotowaliśmy.
- Po około 30 minutach dodajemy do ziemniaków boczek i cebulę, które znajdują się na patelni.
- Na patelnię wykładamy masło klarowane i kroimy cebulę w paski. Przekładamy ją na patelnię i szklimy na bardzo wolnym ogniu.
- Przez praskę przeciskamy ser i dodajemy go do ziemniaków. Wbijamy dwa jajka, dosypujemy odrobinę pieprzu i mąkę, a następnie zagniatamy ciasto.
- Formujemy kluski i wrzucamy je na gotującą się wodę. Nie zapominamy dosypać do niej soli. Od momentu wypłynięcia klusek gotujemy przez trzy-cztery minuty.
- Wykładamy na nie cebulkę z patelni oraz pokrojony szczypiorek. Smacznego!