Kluski, którymi naje się cała rodzina. Bardzo smaczne, szybkie, a na dodatek tanie w przygotowaniu

Kluski to idealne danie dla całej rodziny. Przygotowanie go jest dość tanie, co dla wielu osób jest ogromną korzyścią. Prezentujemy więc przepis na kluski, ale dość nietypowe, bo z twarogiem. Jak je przygotować? Podpowiadamy.

Kluski ziemniaczane z twarogiem to doskonały pomysł na smaczny, szybki i tani obiad. Trudno poczęstować się wyłącznie jednym. Z jednej porcji wychodzi ich dość sporo, więc nie ma obaw, że komuś zabraknie. 

Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Kluski z twarogu - przepis. Są zaskakująco pyszne i mięciutkie 

Kluski z twarogu to świetny pomysł na obiad. Tym doskonałym, prostym i tanim przepis podzielił się w serwisie YouTube autor programu "Spróbujemy!". Postanowiłam go wypróbować i jestem po prostu zaskoczona, jak doskonale te kluski smakują. Na pewno będą częściej gościć w moim domu. 

Składniki: 

  • 900 g ziemniaków
  •  460 g sera białego, 
  • 2 jajka, 
  • 250 g boczku, 
  •  4 cebule, 
  •  300 g mąki pszennej, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • szczypiorek. 

Przepis na kluski z twarogu. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Do przygotowania klusków możemy użyć ziemniaków z obiadu z poprzedniego dnia. Jeśli takich nie mamy, gotujemy około kilograma ziemniaków z łyżką soli. 
  2. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Tak samo postępujemy z jedną cebulą.  
  3. Ziemniaki przeciskamy przez praskę i czekamy, aż przestygną, jeśli dopiero co je gotowaliśmy. 
  4. Po około 30 minutach dodajemy do ziemniaków boczek i cebulę, które znajdują się na patelni.  
  5. Na patelnię wykładamy masło klarowane i kroimy cebulę w paski. Przekładamy ją na patelnię i szklimy na bardzo wolnym ogniu. 
  6. Przez praskę przeciskamy ser i dodajemy go do ziemniaków. Wbijamy dwa jajka, dosypujemy odrobinę pieprzu i mąkę, a następnie zagniatamy ciasto. 
  7. Formujemy kluski i wrzucamy je na gotującą się wodę. Nie zapominamy dosypać do niej soli. Od momentu wypłynięcia klusek gotujemy przez trzy-cztery minuty.  
  8. Wykładamy na nie cebulkę z patelni oraz pokrojony szczypiorek. Smacznego! 
 
Więcej o: