Pyszne, że aż ślinka cieknie. Nie musisz już biegać do cukierni, bo z tym przepisem zrobisz je w domu

Macie ochotę na domowe cynamonki? Przepis jest bardzo prosty. Ich zapach kojarzy się z ciepłem domowego ogniska. Budzi on wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to mama czy babcia piekły je na poobiedni poczęstunek. Nigdy nie zdążyły wystygnąć, bo znikały z blachy jeszcze ciepłe.

Kiedy myślimy o cynamonkach, oczyma wyobraźni widzimy polane lukrem drożdżowe ślimaczki, wypełnione słodkim, cynamonowym nadzieniem. Aż ślinka cieknie na samo wspomnienie ich smaku. Takie drożdżówki doskonale pasują do porannej kawy bądź szklanki mleka. Przygotowanie ich wymaga trochę czasu, ale efekt końcowy sprawia, że naprawdę warto.

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Jak zrobić domowe cynamonki? Przepis pomoże upiec je perfekcyjnie

Drożdżówki z piekarni nie umywają się do tych zrobionych w domu, a ich wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Za ich przewagą świadczy też to, że tylko od nas zależy, ile cynamonowego farszu do nich nałożymy i jaką ilością lukru zostaną polane. Aby je wykonać, przygotuj:

  • 500 g mąki pszennej lub 450 g mąki orkiszowej typ 630
  • 70 g cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 250 ml mleka ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli.

Do przygotowania farszu:

  • 90 g cukru
  • 50 g masła
  • 3 duże łyżki cynamonu
  • garść posiekanych orzechów włoskich.

Na lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2,5 łyżki soku z cytryny.

Uwielbiasz słodkie cynamonki? Przepis nie sprawi ci dużego kłopotu

Na początku musimy zrobić zaczyn. W misce mieszamy ze sobą: 50 ml ciepłego mleka, drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz szczyptę soli. Przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Kiedy podwoi swoją objętość, zabieramy się za ciasto. Do dużej miski przesiewamy mąkę i zalewamy resztą ciepłego mleka. Wbij jajko, żółtko i dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Ciasto należy zagniatać z wyczuciem, do momentu połączenia składników. Na sam koniec wlewamy roztopione, ostudzone masło i wszystko wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne. Przykrywamy ręczniczkiem i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Przepis na bajecznie pyszne cynamonki oblane lukrem
Przepis na bajecznie pyszne cynamonki oblane lukrem fot. MariaUspenskaya / iStock.com

Kiedy ciasto jest gotowe, rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy, na duży, cienki prostokąt. Teraz czas na farsz. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego cynamon oraz cukier i studzimy. Smarujemy nim całą powierzchnię ciasta, posypujemy orzechami i zwijamy jak roladę. Ostrym nożem kroimy na równe bułeczki, kładziemy je na blachę wyłożoną papierem i zostawiamy pod ręcznikiem na 25 minut. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, w trybie góra-dół, od 15 do 18 minut. Na sam koniec mieszamy ze sobą cukier puder i sok z cytryny, a powstałym lukrem smarujemy przestudzone cynamonki. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.