Bez tej sałatki się nie obejdziesz. Ziemniaczana z sezonowymi warzywami idealnie pasuje do grilla

Sezonowość to trend, na którym bazują najlepsze restauracje w Polsce i na świecie. Polega na doborze produktów zgodnie z ich występowaniem w danym momencie. Stosując sezonowe produkty w życiu codziennym, zapewnimy sobie najbogatsze w składniki odżywcze, które bosko wpływają na zdrowie. Nowalijek w maju jest pod dostatkiem, zrób zatem pyszną sałatkę na grilla, używając tylko sezonowych produktów.

Jedzenie sezonowych warzyw i owoców jest zdrowe oraz bardzo apetyczne, a maj to idealny miesiąc na dostarczenie całej masy pysznych składników do naszych potraw. Nie dość, że bogate w liczne substancje odżywcze, tanie i przepyszne łatwo dostaniesz je na każdym ryneczku. Wybór jest ogromny, a wykorzystanie świeżych składników w grillowej sałatce powali na kolana nawet największych niejadków.

Zobacz wideo Sałatka jarzynowa. Klasyczny przepis na różne okazje

Jakie warzywa dostaniemy w maju?

Wiosna to czas, kiedy stragany uginają się od zróżnicowanych owoców i warzyw. Naszym oczom ukazuje się prawdziwa feeria barw pochodząca ze świeżo zebranych plonów. W maju warto sięgnąć po warzywa okopowe, kapustne oraz nowalijki. Wśród tych najświeższych możemy znaleźć pierwsze Polskie rzodkiewki, zielone warzywa liściaste takie jak jarmuż, sałata czy szczaw, cebulę dymkę, buraki, pomidory, ogórki szklarniowe, ogórki gruntowe, kapustę białą i czerwoną, sałatę masłową oraz młodą marchew.

Pyszna sałatka na grilla z sezonowych wspaniałości

Majowe warzywa sezonowe można wykorzystać do przyrządzenia szybkiej i pysznej sałatki ziemniaczanej idealnej do podania podczas weekendowego grilla. Nawet najlepszy grill się bez niej nie obędzie. Ogromnym jej plusem jest to, że mogą zjeść ją wszyscy, a szczególnie osoby będące na diecie bez mleka, jajek i glutenu.

Składniki:

  • 1,5 kg młodych ziemniaczków,
  • 2 pęczki rzodkiewki,
  • 5-6 ogórków gruntowych,
  • 1 pęczek koperku,
  • 0,5 pęczka szczypiorku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Opcjonalnie sos: 180 ml jogurtu naturalnego (może być bez laktozy) i 2 łyżki majonezu.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Poczekaj, aż wystygną, możesz je obrać, lecz nie musisz. Następnie pokrój je w Kroję w niedużą kosteczkę.
  • Ogórki obierz i pokrój w kosteczkę, rzodkiewki w półplasterki, a koperek i szczypiorek posiekaj.
  • Do miski wrzuć wszystkie pokrojone składniki. W osobnej miseczce wymieszaj jogurt i majonez, dodaj przeciśnięty czosnek, po czym wlej do sałatki i dokładniej wymieszaj. Dopraw całość dość obficie solą i pieprzem.
  • Sałatkę warto odłożyć do lodówki minimum na godzinę, aby się przegryzła.
Robisz grilla - zawsze podajesz sałatkę?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.