Na patelnię wrzucił mięso, zrobił sos, makaron i wszystko wymieszał. Ten szybki obiad to petarda

Każdy powinien znać przynajmniej jeden (a najlepiej kilka) przepis na szybki obiad. Przydaje się wtedy, gdy mamy mało czasu na gotowanie lub gdy dopada nas lenistwo. Pomysłem na takie danie podzielił się popularny na TikToku kucharz. To idealny przepis, gdy chcemy wykorzystać pierś z kurczaka na obiad. Robi się go w 30 minut i na dodatek tylko na jednej patelni.

Nie zawsze mamy czas i ochotę, by długo stać w kuchni i gotować. W takich sytuacjach na ratunek przychodzi przepis na szybki obiad. Najlepiej mieć ich kilka pod ręką, żeby móc wybierać i nie popaść w rutynę. Nie ma bowiem nic gorszego niż monotonia w kuchni. 

Zobacz wideo Zobacz też szybki przepis na makaron, który Matteo Brunetti przygotował w naszej kuchni

Mamy więc idealną propozycję zarówno dla tych, którzy już rozbudowują swoją bazę szybkich i prostych przepisów, jak i dla tych, którzy dopiero zaczynają ją tworzyć. To przepis na pierś z kurczaka na obiad z makaronem i aromatycznym sosem. Jego autorem jest popularny na TikToku twórca o pseudonimie coocharz, którego obserwuje prawie 500 tysięcy osób i którego filmy zebrały ponad 14 mln polubień.

Przepis na szybki obiad z kurczakiem i makaronem. Tylko 30 minut i jedna patelnia

Coocharz zachwala, że ten szybki obiad robi się w pół godziny. Na dodatek potrzebna jest tylko patelnia, więc nie trzeba brudzić wielu naczyń i robić bałaganu w kuchni. "To obiad dla całej rodziny. A że mieszkam sam, to jadłem to przez tydzień i wcale nie jest mi z tym źle" - mówi na filmiku. Jak zrobić polecaną przez niego potrawę?

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 300 g makaronu penne,
  • 120 g świeżego szpinaku,
  • 250 ml śmietany 30 proc.,
  • 600 ml bulionu lub wody,
  • 50 g pasty pomidorowej,
  • 50 g parmezanu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • słoik suszonych pomidorów,
  • sól, pieprz, płatki chili,
  • papryka, oregano do smaku.

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Patelnię, najlepiej głęboką, rozgrzewamy na średnim ogniu. Wlewamy oliwę i podsmażamy na niej kurczaka. Doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem, suszonym oregano oraz mieloną papryką. Gdy kawałki mięsa ładnie się zarumienią, przekładamy je z patelni do miski. 

Na tej samej patelni (dolewamy oliwy) podsmażamy cebulę posiekaną w drobną kosteczkę. Doprawiamy solą i podsmażamy do momentu, gdy się zeszkli. Wtedy dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, a także pastę pomidorową oraz płatki chili. Podsmażamy minutę i dolewamy bulion (lub wodę) i śmietankę. Dosalamy i dodajemy makaron. Pod przykryciem gotujemy przez kilkanaście minut aż sos nieco się zredukuje. Coocharz radzi, by zacząć sprawdzać danie po około 12 minutach.

Do sosu z makaronem dodajemy świeży szpinak, suszone pomidory oraz przygotowanego wcześniej kurczaka. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez parę minut. Na koniec ścieramy na wierzch naszego dania parmezan. W przepisie jest 50 g, ale można go użyć więcej lub mniej w zależności od własnych upodobań.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.