Strzelczyk ma świetny patent na surówkę z młodej kapusty do obiadu. Wystarczą 3 minuty

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty do obiadu? Z tym fantastycznym przepisem od Tomasza Strzelczyka zrobisz ją bardzo szybko. Biegnij szybko do sklepu po kilka składników i zabierz się do przyrządzania. Ta świeża surówka pasuje do wszystkich rodzajów mięs oraz sprawdzi się na grilla. Pychota.

Właśnie rozpoczął się sezon na młodą kapustę. Często robimy z niej wiosenny bigos bądź dusimy ją w pomidorach. Świetnym pomysłem jest zrobienie z niej surówki do obiadu. Duża miska zdrowia niewiele kosztuje i robi się ją bardzo szybko. Nie dość, że rewelacyjnie smakuje, to dostarcza nam mnóstwo witamin i minerałów.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty do obiadu? Strzelczyk ma na to świetny patent

Tomasz Strzelczyk to doświadczony kucharz, który dzieli się z nami swoją wiedzą na Youtubie. Jego filmiki oglądają setki tysięcy Polaków i chętnie powtarzają przepisy w swoich domach. Mężczyzna docenia gotowanie z produktów sezonowych i pokazuje, jak można świetnie je wykorzystać w różnych potrawach. Masz ochotę na surówkę z kapusty, którą wykonasz w niespełna 3 minuty? Strzelczyk zdradził świetny przepis. Będziesz potrzebować:

  • główkę młodej kapusty
  • 2 młode marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 czerwoną cebulę.

Składniki na sos:

  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 20 g octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól, pierz do smaku
  • kilka listków mięty
  • natka pietruszki.

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty? 3 minuty i gotowe

Na początku obierz kapustę z dużych, zbędnych liści. Podziel ją na ćwiartki, poszatkuj i przełóż do dużej miski. Następnie zetrzyj na tarce obraną marchewkę i jabłko, a cebulę pokrój w piórka. Przełóż warzywa do kapusty. Zabieramy się za sos. Do miski zetrzyj na małych oczkach czosnek, dodaj jogurt, majonez, ocet, miód, musztardę, sól oraz pieprz i wymieszaj wszystko ze sobą do połączenia składników. Siekamy natkę pietruszki oraz miętę i dodajemy do surówki. Na koniec zalewamy ją sosem i dokładnie mieszamy.

 

Ten sposób na surówkę spodobał się wielu obserwującym. W komentarzach można przeczytać, że uwielbiają takie sposoby na kapustę i chętnie powtórzą przepis u siebie w kuchni.

Kurcze, aż człowiekowi na ten widok ślinka cieknie. Do ziemniaków i schabowego idealne połączenie.
I pięknie, przepis idealny dla mnie, ciężko cokolwiek zepsuć. Do kurczaczka z pieczonymi ziemniakami idealnie się nada.
Robiłam, super wyszła. Wszyscy zachwyceni i prosili o przepis. Dziękuję.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.