Właśnie rozpoczął się sezon na młodą kapustę. Często robimy z niej wiosenny bigos bądź dusimy ją w pomidorach. Świetnym pomysłem jest zrobienie z niej surówki do obiadu. Duża miska zdrowia niewiele kosztuje i robi się ją bardzo szybko. Nie dość, że rewelacyjnie smakuje, to dostarcza nam mnóstwo witamin i minerałów.
Tomasz Strzelczyk to doświadczony kucharz, który dzieli się z nami swoją wiedzą na Youtubie. Jego filmiki oglądają setki tysięcy Polaków i chętnie powtarzają przepisy w swoich domach. Mężczyzna docenia gotowanie z produktów sezonowych i pokazuje, jak można świetnie je wykorzystać w różnych potrawach. Masz ochotę na surówkę z kapusty, którą wykonasz w niespełna 3 minuty? Strzelczyk zdradził świetny przepis. Będziesz potrzebować:
Składniki na sos:
Na początku obierz kapustę z dużych, zbędnych liści. Podziel ją na ćwiartki, poszatkuj i przełóż do dużej miski. Następnie zetrzyj na tarce obraną marchewkę i jabłko, a cebulę pokrój w piórka. Przełóż warzywa do kapusty. Zabieramy się za sos. Do miski zetrzyj na małych oczkach czosnek, dodaj jogurt, majonez, ocet, miód, musztardę, sól oraz pieprz i wymieszaj wszystko ze sobą do połączenia składników. Siekamy natkę pietruszki oraz miętę i dodajemy do surówki. Na koniec zalewamy ją sosem i dokładnie mieszamy.
Ten sposób na surówkę spodobał się wielu obserwującym. W komentarzach można przeczytać, że uwielbiają takie sposoby na kapustę i chętnie powtórzą przepis u siebie w kuchni.
Kurcze, aż człowiekowi na ten widok ślinka cieknie. Do ziemniaków i schabowego idealne połączenie.
I pięknie, przepis idealny dla mnie, ciężko cokolwiek zepsuć. Do kurczaczka z pieczonymi ziemniakami idealnie się nada.
Robiłam, super wyszła. Wszyscy zachwyceni i prosili o przepis. Dziękuję.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.