6 składników, a jest lepsza od mizerii. Od tygodnia robią ją do każdego obiadu

Surówki podajemy do wielu dań, a w okresie wiosny, a także lata robimy ich naprawdę dużo. Wykorzystujemy do nich najróżniejsze warzywa i dzięki temu możemy uzyskać nowe połączenia smakowe. Ja wymieszałam sześć składników, a z tego wyszła surówka, która moim zdaniem przebija mizerię. Od kiedy poznałam ten przepis, robią ją do każdego obiadu.

Surówki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i dlatego tak chętnie je przyrządzamy. Nie ma w nich nic skomplikowanego, a potrzebne do niej składniki są zawsze na wyciągnięcie naszej ręki. Poniżej znajdziesz przepis, który skradł moje serce, a także sprawił, że każdy obiad musi być z nią podany. Rodzina jednogłośnie przyznała, że ta surówka przebija klasyczną mizerię, sałatkę z pomidorów, a także inne podobne dodatki.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Przepis, który przedstawiamy, jest zrobiony z młodej kapusty. To właśnie na nią zaczyna się sezon i aż grzechem byłoby niewykorzystanie jej smaku. Z młodej kapusty można przyrządzić wiele różnych dań, ale także świetnie sprawdzi się jako główny składnik surówek. W tym przepisie połączyłam ją z koperkiem, sokiem z cytryny, oliwą, cukrem i solą. Od razu widać, że to połączenie nie jest skomplikowane, ale musisz mi uwierzyć, że smak naprawdę powala na kolana. Zrób ją przy najbliższej okazji i sam się przekonaj, jak jest smaczna. 

Przepis na surówkę z młodej kapusty

Składniki

  • główka młodej białej kapusty,
  • pęczek koperku,
  • sok z połowy cytryny,
  • pół łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania

  1. Kapustę poszatkuj na drobno, przełóż do miski i obsyp cukrem, a także solą. Tak przygotowaną pozostaw na około godzinę. Dzięki takiej mieszance kapusta zmięknie, puści soki i nabierze pełniejszego smaku.
  2. Po upływie tego czasu, do kapusty dodaj posiekany koperek i wyciśnięty sok z cytryny. Surówkę z młodej kapusty polej również delikatnie oliwą. Według swoich upodobań smakowych możesz doprawić ją solą i pieprzem. Sałatkę pozostaw na kilka chwil, by smak mógł się przegryźć, następnie ją podawaj.
Więcej o: