Zbawienie na letnie dni. Chrupiące i delikatne placki z cukinii. Spróbowałam i oszalałam

Delikatna w smaku i aromatyczna, świetnie sprawdza się w letniej kuchni. To uniwersalne warzywo jest bogactwem witamin, a ponadto smakuje obłędnie. Na bazarku rzuciła ci się w oczy cukinia i chcesz zrobić z niej coś pysznego? Zetrzyj ją i przygotuj najlepsze placki pod słońcem.

Na dworze żar leje się z nieba, a ty masz ochotę coś schrupać. Latem najlepiej sprawdzają się lekkie przepisy z sezonowych warzyw. Nie dość, że zdrowe to dodające sił witalnych. Włącz do codziennej diety cukinię, a będziesz sięgać po nią już zawsze. Najlepiej smakuje, kiedy zrobisz z niej chrupiące placuszki.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Cukinia to samo zdrowie

Stawiając na zdrowe wybory, warto wziąć pod uwagę cukinię. Zawiera mało kalorii i jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw. Zarazem to prawdziwa bomba witamin i minerałów, ponieważ zawiera błonnik, witaminy A i C, potas, żelazo i magnez. Polecana jest wszystkim cierpiącym na zaparcia, problemy jelitowe czy hemoroidy. Korzystnie pływa na perystaltykę jelit, regulując ich pracę. Mówi się również o tym, że wskazana jest we wszelkich stanach zapalnych, a szczególnie w stanach zapalnych układu pokarmowego ponadto oczyszcza nerki.

Patenty na najlepsze placki z cukinii

Zanim zaczniesz gotowanie, sprawdź smak swojego warzywa. Jeśli ma gorzki smak, to może zawierać trujące substancje. Przechowywana w odpowiednich warunkach spokojnie wytrzyma przynajmniej miesiąc. Pamiętaj, że w skórce świeżej cukinii znajduje się wiele składników odżywczych, których nie warto się pozbywać. Cukinia to warzywo zawierające duże ilości wody, po starciu warzywa poczekaj chwilę, a potem pozbądź się gromadzącego się nadmiaru wody. Możesz odlać płyn z miski albo startą cukinię przełożyć na sito i odstawić na kilka minut. Masa nie powinna jednak być zbyt sucha. Oprószenie solą pomoże cukinii uwolnić wilgoć. Nie bój się dodawać ziół i przypraw. Dodanie odpowiedniej mieszanki sprawi, że twoje danie bardziej aromatyczne i smaczne. Cukinia bardzo lubi się z oregano, bazylią czy tymiankiem.

Bezglutenowe placki z cukinii

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 1 duża cebula,
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 1 jajko,
  • koperek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy/kokosowy/masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie krok po kroku:

Cukinię myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach, po czym przekładamy całość do miski. Solimy i odstawiamy na kilka minut, aby cukinia puściła wodę. Odciskamy sok z cukinii, wrzucamy ją do miski razem z mąką, posiekaną w kostkę cebulą, koperkiem, jajkiem i przyprawami. Konsystencja musi być zwarta, nie za rzadka. Im więcej cukinii, tym więcej mąki trzeba dodać do masy. Całość dokładnie mieszamy. Placuszki wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy około dwie minuty z obu stron.

Więcej o: