Szparagi to niekwestionowany rarytas wiosennej kuchni. Sezon na te warzywa trwa bardzo krótko, dlatego warto delektować się nimi, gdy są najświeższe, czyli od początku maja do połowy czerwca. Jeżeli w ich smaku przeszkadza ci goryczka, wiemy, jak się jej pozbyć.
Każdy fan szparagów białych wie, że wyróżniają się one w porównaniu do zielonych delikatniejszym smakiem, ale również charakterystyczną goryczką. To właśnie ta ostatnia cecha często wpływa na to, że niezbyt chętnie po nie sięgamy. Jeśli chcesz się jej pozbyć, istnieje prosty domowy sposób. W trakcie gotowania tych warzyw do wody dodaj około trzech łyżek zwykłego mleka. Laktoza w nim zawarta pozytywnie wpłynie na smak szparagów i eliminuje nawet najmniejsze ślady gorzkiego posmaku. Dzięki temu banalnemu trikowi będą delikatne i przyjemnie aromatyczne.
Jeżeli nasze szparagi się już ugotowały, możemy jeść je jako dodatek do innych dań lub samodzielnie w postaci np. sałatki. Składniki, których będziemy potrzebować, to:
Przygotowanie tego dania zaczynamy od pokrojenia ugotowanych białych szparagów na kawałki o długości około trzech-czterech centymetrów. W dużej misce łączymy je z cebulą, pomidorami i serem feta, aby uzyskać bazę naszej sałatki. Dodajemy również posiekaną bazylię, aby nadać sałatce świeżości i aromatu. W osobnej miseczce przygotowujemy dressing, mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Następnie polewamy przygotowanym sosem, starając się równomiernie pokryć wszystkie składniki. Delikatnie mieszamy całość, by stworzyć zgrane połączenie smaków. Smacznego. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.