• Link został skopiowany

Przepis na te słoweńskie pierogi przywiozłam z majówki. Są ogromną konkurencją dla polskich

Struklji to jeden z największych przysmaków w Słowenii. Można porównać go do naszych pierogów, choć różni się nieco sposobem zlepiania ciasta. Muszę jednak przyznać, że to danie jest dla nich poważną konkurencją. Spróbujcie koniecznie.
Struklji
fot.istock/I love takeing photos and i think that is a really great opportunity for me to share them

Struklji  to tradycyjne danie kuchni Słowenii i chorwackiego regionu Zagorje. To nadziewane, zawijane ciasto, które tak jak i polskie pierogi, może być podawane zarówno na słodko, jak i na słono. Każdy znajdzie więc coś dla siebie. 

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Struklji - rarytas kuchni słoweńskiej. Zrób je w polskim domu, a wszyscy będą prosić o dokładkę 

Struklji pokochają wszyscy miłośnicy pierogów i kluseczek. Są obłędnie pyszne, aromatyczne i mięciutkie jak chmurka. Najpopularniejszym farszem jest biały ser podawany na słodko, jednak warto poeksperymentować, bo naprawdę warto. Obłędnie pyszne są też struklji z białym serem, ale na słono - ze szczypiorkiem, boczkiem, ale i mięsem czy warzywami.  

Składniki na ciasto: 

  • 200 g mąki pszennej, 
  • pół szklanki ciepłej wody, 
  • 1 łyżka oleju. 

Składniki na farsz: 

  • 250 białego sera, 
  • 1 żółtko, 
  • 2 łyżki cukru lub 3 łyżki erytrolu. 

Przepis na zawijane pierogi prosto ze Słowenii. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Mąkę przesiej, zrób w kopczyku dołek, wbij do niego jajko i zagniataj ciasto na pierogi, dolewając wodę stopniowo. 
  2. Gotowe ciasto odstaw na 20 minut, aby odpoczęło. 
  3. W misce rozgnieć widelcem białe ser, dodaj żółtko oraz dowolny cukier i wymieszaj, aż składniki się połączą.  
  4. Ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości około dwóch milimetrów, a następnie rozsmaruj równomiernie farsz serowy, pozostawiając wolny brzeg ciasta. Dzięki temu farsz nie będzie uciekał. Zwiń ciasto w rulon, a następnie pokrój je na kawałki o grubości około dwóch centymetrów. 
  5. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Możesz dodać odrobinę oleju, by się nie pozlepiały.  
  6. Delikatnie wrzucaj słoweńskie pierogi do wrzącej wody i gotuj przez około 10 minut, aż wypłyną na powierzchnię. 
  7. Wyjmij na talerz, pamiętając o tym, by w miarę możliwości je odsączyć.  
  8. Podawaj z ulubionymi dodatkami - śmietaną, jogurtem naturalnym, bułką tartą itp. 
Więcej o: