Struklji to tradycyjne danie kuchni Słowenii i chorwackiego regionu Zagorje. To nadziewane, zawijane ciasto, które tak jak i polskie pierogi, może być podawane zarówno na słodko, jak i na słono. Każdy znajdzie więc coś dla siebie.
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Struklji - rarytas kuchni słoweńskiej. Zrób je w polskim domu, a wszyscy będą prosić o dokładkę
Struklji pokochają wszyscy miłośnicy pierogów i kluseczek. Są obłędnie pyszne, aromatyczne i mięciutkie jak chmurka. Najpopularniejszym farszem jest biały ser podawany na słodko, jednak warto poeksperymentować, bo naprawdę warto. Obłędnie pyszne są też struklji z białym serem, ale na słono - ze szczypiorkiem, boczkiem, ale i mięsem czy warzywami.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- pół szklanki ciepłej wody,
- 1 łyżka oleju.
Składniki na farsz:
- 250 białego sera,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki cukru lub 3 łyżki erytrolu.
Przepis na zawijane pierogi prosto ze Słowenii. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej, zrób w kopczyku dołek, wbij do niego jajko i zagniataj ciasto na pierogi, dolewając wodę stopniowo.
- Gotowe ciasto odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.
- W misce rozgnieć widelcem białe ser, dodaj żółtko oraz dowolny cukier i wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości około dwóch milimetrów, a następnie rozsmaruj równomiernie farsz serowy, pozostawiając wolny brzeg ciasta. Dzięki temu farsz nie będzie uciekał. Zwiń ciasto w rulon, a następnie pokrój je na kawałki o grubości około dwóch centymetrów.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Możesz dodać odrobinę oleju, by się nie pozlepiały.
- Delikatnie wrzucaj słoweńskie pierogi do wrzącej wody i gotuj przez około 10 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
- Wyjmij na talerz, pamiętając o tym, by w miarę możliwości je odsączyć.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami - śmietaną, jogurtem naturalnym, bułką tartą itp.