-
Haps
-
Jak przygotować
- Zamiast chipsów i paluszków na imprezach podaję to. Jest chrupiące i od razu znika z misek
Zamiast chipsów i paluszków na imprezach podaję to. Jest chrupiące i od razu znika z misek
Weekend to czas relaksu, a także spotkań z najbliższymi i znajomymi. To właśnie wtedy na stole lądują przekąski, którymi wszyscy się zajadają. Najczęściej są to chipsy, chrupki, krakersy lub paluszki. Następnym razem, gdy będziesz gościć znajomych lub rodzinę podaj im ten smakołyk. Każdy będzie w szoku, ale wszyscy go spróbują.
Chodząc na imprezy lub spotkania rodzinne, a także je organizując, rzadko kiedy widziałam na stołach oryginalne przekąski. Zazwyczaj idziemy na łatwiznę i do misek wsypujemy chrupiące chipsy, krakersy, paluszki lub chrupki. Następnym razem warto jednak pójść o krok dalej i zrobić coś samodzielnie. Smakołyk, który dziś przedstawiamy, jest do tego wręcz idealny, dlatego zapisz ten przepis.
Zobacz wideo Faszerowane pieczarki - nie tylko dla łowców przygód
Poniżej przedstawiono recepturę na pieczarki w cieście, które odpowiednio obsmażone są niebiańsko chrupiące. Ich smak i tekstura może śmiało konkurować z popularnymi chipsami. Gwarantuję, że gdy podasz je przy najbliższym grillu, to one jako pierwsze zniknął z misek. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno i śmiało można je serwować z różnymi domowymi sosami.
Przepis na pieczarki w cieście
Składniki
- 400 g pieczarek,
- 3 jajka,
- 50 g żółtego sera,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- 3 płaskie łyżki mąki,
- sól i pieprz do smaku,
- 5 łyżek bułki tartej,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Do miseczki wbij jajka, dodaj mąkę, wszystkie wymienione przyprawy według smaku i delikatnie zamieszaj.
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj go do reszty produktów. Całość wymieszaj trzepaczką do uzyskania gęstego ciasta.
- Pieczarki dokładnie przemyj, możesz je również obrać jeśli masz ochotę. Odetnij z nich ogonki i porządnie namocz w przygotowanym cieście. Gdy grzyby są już namoczone, obtocz je w bułce tartej.
- Pieczarki smaż na rozgrzanym oleju, z każdej strony. Ważne, aby oleju było troszkę więcej, pieczarki muszą w nim lekko pływać.
- Na końcu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Smacznego!