Nie da się ukryć, że Polacy kochają ogórki i to w niemal każdej postaci. Uwielbiamy je kisić, dodawać do zupy czy przygotować z nich obłędną mizerię. Nic nie może się jednak równać z małosolnymi, które o tej porze roku znajdziemy w wielu domach, ale i na bazarach czy w warzywniakach. Co, jednak gdyby klasyczny, babciny przepis nieco urozmaicić?
Sezon na ogórki trwa! Jest to więc dobra okazja, by przygotować z nich domowe przetwory takie jak kiszone, małosolne czy w nieco bardziej pikantnej zalewie. Dzisiaj mamy jednak nieco odważniejszą propozycję, która może zdawać się kontrowersyjna, ale zapewniamy, że jest obłędnie smaczna i pełna orientalnych aromatów.
Oryginalne małosolne są banalne w przygotowaniu. Wystarczy przygotować dobre i świeże ogórki i zamknąć je w słoju z koprem, papryką i kwaśnym owocem, który ma zastąpić tutaj chrzan. Wszystko zalewamy solanką i szczelnie zamykamy. Po kilku dniach otrzymamy ogórki w najlepszej wersji. Zapewniamy, że są znacznie lepsze od tych klasycznych, które zna niemal każdy.
Składniki:
Sposób przygotowania: