Egzotyczne małosolne detronizują klasyczny przepis babci. Wystarczy dodać do słoika kwaśny owoc

Sezon na ogórki małosolne trwa w najlepsze. Klasykę warto jednak nieco urozmaicić, a chrzan, który zazwyczaj ląduje w słoiku z innymi składnikami zamienić na nieco egzotyczny owoc, który na pierwszy rzut oka dla wielu będzie totalną abstrakcją. Takie połączenie sprawi jednak, że ogórki będą smakować jak nigdy wcześniej.

Nie da się ukryć, że Polacy kochają ogórki i to w niemal każdej postaci. Uwielbiamy je kisić, dodawać do zupy czy przygotować z nich obłędną mizerię. Nic nie może się jednak równać z małosolnymi, które o tej porze roku znajdziemy w wielu domach, ale i na bazarach czy w warzywniakach. Co, jednak gdyby klasyczny, babciny przepis nieco urozmaicić? 

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Tradycyjne małosolne przechodzą do lamusa. Zamień chrzan na owoc, a zakochasz się po pierwszym kęsie

Sezon na ogórki trwa! Jest to więc dobra okazja, by przygotować z nich domowe przetwory takie jak kiszone, małosolne czy w nieco bardziej pikantnej zalewie. Dzisiaj mamy jednak nieco odważniejszą propozycję, która może zdawać się kontrowersyjna, ale zapewniamy, że jest obłędnie smaczna i pełna orientalnych aromatów. 

Oryginalne małosolne są banalne w przygotowaniu. Wystarczy przygotować dobre i świeże ogórki i zamknąć je w słoju z koprem, papryką i kwaśnym owocem, który ma zastąpić tutaj chrzan. Wszystko zalewamy solanką i szczelnie zamykamy. Po kilku dniach otrzymamy ogórki w najlepszej wersji. Zapewniamy, że są znacznie lepsze od tych klasycznych, które zna niemal każdy. 

Te małosolne nie mają konkurencji, a wszystko przez kwaśny owoc

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 6 grubych plastrów cytryny,
  • 2 łodygi kopru z baldachami,
  • 2 ząbki czosnku,
  • papryka pokrojona w słupki,
  • ostra papryczka gochugaru lub np. chilli,
  • solanka (2 łyżki soli na 1 litr wody). 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od solanki. Wodę połącz z solą w odpowiednich proporcjach - w zależności od ilości słoików. Solankę odstaw do całkowitego ostudzenie. 
  2. Ogórki gruntowe dokładnie wyszoruj w zimnej wodzie. Odetnij końcówki. 
  3. W wyparzonych słoikach układaj ogórki z paprykami, koprem, czosnkiem i plastrami cytryny. Wskazówka - pamiętaj, by cytrynę wcześniej starannie sparzyć wrzątkiem i dokładnie umyć. 
  4. Ogórki solanką, tak by woda przykryła wszystkie składniki. 
  5. Słoiki szczelnie zamknij i odstaw na kilka dni. 
  6. Małosolne w cytrynowej wersji są najlepsze po trzech dniach. Smacznego!
Jak najlepiej przygotować ogórki małosolne?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.