Kiedy słyszymy o zdrowym torcie, od razu myślimy, że będzie zupełnym przeciwieństwem dobrego wypieku. Nic bardziej mylnego. "Odchudzone" ciasta mogą smakować równie pysznie jak te w klasycznych wersjach. Moda na fit słodycze trwa w najlepsze, więc warto rozglądać się za ciekawymi przepisami. Nasza sylwetka z pewnością nam za to podziękuje.
Tort z kaszy jaglanej, to świetna alternatywa dla ciężkiego i kalorycznego ciasta. Przygotuj go na urodziny, a zaskoczysz wszystkich gości. Przepis nie jest skomplikowany i bez problemu sobie z nim poradzisz. Składniki potrzebne do wykonania ciasta:
Na samym początku do małej miseczki oddzielmy krem od herbatników oreo. Następnie zabieramy się za kaszę. Do garnuszka wlewamy mleko sojowe, dodajemy ksylitol i wsypujemy do niego kaszę. Gotujemy przez 20 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Sprawdzajmy co jakiś czas, czy płyn nie odparował i czy kasza się nie przypala. Kiedy jest już gotowa, ściągamy ją z palnika i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Kaszę z sokiem blendujemy na gładką masę. Jeśli okaże się za gęsta, można dodać odrobinę mleka. Do masy jaglanej dodajemy krem z ciasteczek i miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy i zabieramy się za spód.
Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem. Herbatniki oreo dzielimy na dwie części: pierwszą rozgniatamy w misce na małe kawałki, a drugą przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy migdały, kakao, orzechy i blendujemy na sypki proszek. Mieszamy go z olejem kokosowym i wykładamy dno tortownicy, tworząc spód ciasta. Przekładamy na spód połowę masy jaglanej, nakładamy dżem i przykrywamy drugą połową. Górę posypujemy rozkruszonymi ciasteczkami i ozdabiamy połówkami ciastek oreo. Tort wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.