• Link został skopiowany

Cudownie lekkie i słodkie. Ten tort zrobisz bez piekarnika, a głównego składnika się nie spodziewasz

Z czym może być tort? Standardowo z kremem maślanym czy bitą śmietaną. Spróbuj jednak czegoś zupełnie innego i zrób tort z kaszy jaglanej. Cudownie słodkie ciasto, które wykonasz bez użycia piekarnika. Ta zdrowsza wersja słodyczy z pewnością zaskoczy twoich bliskich.
Tort jaglany
Fot. Archiwum prywatne

Kiedy słyszymy o zdrowym torcie, od razu myślimy, że będzie zupełnym przeciwieństwem dobrego wypieku. Nic bardziej mylnego. "Odchudzone" ciasta mogą smakować równie pysznie jak te w klasycznych wersjach. Moda na fit słodycze trwa w najlepsze, więc warto rozglądać się za ciekawymi przepisami. Nasza sylwetka z pewnością nam za to podziękuje.

Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"

Z czym może być tort? Spróbuj kaszy jaglanej, a od razu się w nim zakochasz

Tort z kaszy jaglanej, to świetna alternatywa dla ciężkiego i kalorycznego ciasta. Przygotuj go na urodziny, a zaskoczysz wszystkich gości. Przepis nie jest skomplikowany i bez problemu sobie z nim poradzisz. Składniki potrzebne do wykonania ciasta:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (ok.200 g)
  • 3 szklanki mleka sojowego
  • 8 łyżek ksylitolu lub erytrytolu
  • sok z 1 małej cytryny
  • 200 g ciasteczek typu oreo
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki migdałów
  • 3 łyżki niesolonych orzechów ziemnych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • mały słoiczek owocowego dżemu.

Z czym może być tort? Jagielnik nie zajmie ci dużo czasu

Na samym początku do małej miseczki oddzielmy krem od herbatników oreo. Następnie zabieramy się za kaszę. Do garnuszka wlewamy mleko sojowe, dodajemy ksylitol i wsypujemy do niego kaszę. Gotujemy przez 20 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Sprawdzajmy co jakiś czas, czy płyn nie odparował i czy kasza się nie przypala. Kiedy jest już gotowa, ściągamy ją z palnika i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Kaszę z sokiem blendujemy na gładką masę. Jeśli okaże się za gęsta, można dodać odrobinę mleka. Do masy jaglanej dodajemy krem z ciasteczek i miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy i zabieramy się za spód.

Tort jaglany
Tort jaglany Fot. Archiwum prywatne

Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem. Herbatniki oreo dzielimy na dwie części: pierwszą rozgniatamy w misce na małe kawałki, a drugą przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy migdały, kakao, orzechy i blendujemy na sypki proszek. Mieszamy go z olejem kokosowym i wykładamy dno tortownicy, tworząc spód ciasta. Przekładamy na spód połowę masy jaglanej, nakładamy dżem i przykrywamy drugą połową. Górę posypujemy rozkruszonymi ciasteczkami i ozdabiamy połówkami ciastek oreo. Tort wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: