Młoda kapusta to de facto typowa biała kapusta, pochodząca z wcześniejszej odmiany. Dostępna jest na bazarkach już od początku maja i można się nią cieszyć aż do sierpnia. Sięgamy po nią, ponieważ jest delikatniejsza i słodsza w smaku. Szukając wiosennych inspiracji, przygotuj perfekcyjne i bardzo zdrowe kotleciki.
Nie masz za dużo czasu do spędzenia w kuchni, ale mimo wszystko chcesz zjeść zdrowy posiłek? Spróbuj tej bezmięsnej opcji, która korzystnie wpłynie na twój żołądek.
Składniki:
Przygotowanie krok po kroku:
To prawdziwa bomba, w dobrym tego słowa znaczeniu. Zapewnia porządną dawkę witaminy C, A i E oraz K i B. W ciemnych liściach młodej kapusty znajduje się dużo kwasu foliowego oraz żelaza. Uważa się, że ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe, dlatego warto sięgać po nią w czasie przeziębienia. Zarazem ma bardzo niewiele kalorii, w związku z tym jest idealnym warzywem na odchudzanie. Właściwości lecznicze kapusty od wieków wykorzystuje się w medycynie tradycyjnej na przykład w przypadku leczenia stanów zapalnych skóry, schorzeń reumatycznych, egzem, oparzeń, stłuczeń i ran, chorób wątroby, śledziony czy układu pokarmowego. Śmiało można stwierdzić, że należy do jednych z najzdrowszych warzyw, ponieważ nawilża jelita, wpływa korzystnie na żołądek, poprawia trawienie, odnawia florę bakteryjną przewodu pokarmowego, hamuje nadmierne wydzielanie soku żołądkowego, poprawia wygląd skóry.
Niestety zawarte w niej goitryna i progoitryna mogą utrudniać przyswajanie jodu z pożywienia, prowadząc do niedoborów, które szczególnie groźne są dla osób z chorobami tarczycy. Ta grupa osób powinna uważać na spożycie surowej kapusty. Natomiast po przegotowaniu, związki te się ulatniają, co sprawia, że jest bardziej przyswajalna. Dodatkowo tego warzywa nie powinny również spożywać osoby zmagające się z żylakami, ponieważ zawarte w niej związki zagęszczają krew. Mitem jednak jest informacja, że kapusta bywa ciężkostrawna i tuczy, to kwestia podania z tłustymi mięsami sprawiło, że za taką uchodzi.