• Link został skopiowany

Pomysł na szybki i zdrowy obiad w kilka chwil. Przełam tradycję i zrób te zdrowe kotleciki

Maj to sezon na młodą kapustę, choć trwa stosunkowo krótko, możemy cieszyć się nią jeszcze przez kilka miesięcy. Warto czerpać z jej prozdrowotnych właściwości, gdy ta pojawi się na twoim ulubionym straganie. Szukasz inspiracji? Spróbuj tych pysznych kotlecików młodej kapusty.
Kotlety mielone z dodatkiem kapusty
Maria Tebryaeva / Getty Images/iStockphoto

Młoda kapusta to de facto typowa biała kapusta, pochodząca z wcześniejszej odmiany. Dostępna jest na bazarkach już od początku maja i można się nią cieszyć aż do sierpnia. Sięgamy po nią, ponieważ jest delikatniejsza i słodsza w smaku. Szukając wiosennych inspiracji, przygotuj perfekcyjne i bardzo zdrowe kotleciki.

Pomysł na szybki obiad: kotlety z młodej kapusty

Nie masz za dużo czasu do spędzenia w kuchni, ale mimo wszystko chcesz zjeść zdrowy posiłek? Spróbuj tej bezmięsnej opcji, która korzystnie wpłynie na twój żołądek.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • Mielona, słodka papryka,
  • Sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dokładnie umyj kapustę i pokrój ją w plastry o grubości dwóch centymetrów. Przypraw według uznania solą i pieprzem do smaku.
  • W misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, sól, pieprz oraz paprykę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
  • Na patelni rozgrzej olej. Plastry kapusty zamocz i obtocz dokładnie w cieście, a następnie smaż je na złoty kolor po około trzy do czterech minut z każdej strony.

Młoda kapusta źródłem witamin i minerałów

To prawdziwa bomba, w dobrym tego słowa znaczeniu. Zapewnia porządną dawkę witaminy C, A i E oraz K i B. W ciemnych liściach młodej kapusty znajduje się dużo kwasu foliowego oraz żelaza. Uważa się, że ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe, dlatego warto sięgać po nią w czasie przeziębienia. Zarazem ma bardzo niewiele kalorii, w związku z tym jest idealnym warzywem na odchudzanie. Właściwości lecznicze kapusty od wieków wykorzystuje się w medycynie tradycyjnej na przykład w przypadku leczenia stanów zapalnych skóry, schorzeń reumatycznych, egzem, oparzeń, stłuczeń i ran, chorób wątroby, śledziony czy układu pokarmowego. Śmiało można stwierdzić, że należy do jednych z najzdrowszych warzyw, ponieważ nawilża jelita, wpływa korzystnie na żołądek, poprawia trawienie, odnawia florę bakteryjną przewodu pokarmowego, hamuje nadmierne wydzielanie soku żołądkowego, poprawia wygląd skóry.

Nie każdy może jeść młodą kapustę

Niestety zawarte w niej goitryna i progoitryna mogą utrudniać przyswajanie jodu z pożywienia, prowadząc do niedoborów, które szczególnie groźne są dla osób z chorobami tarczycy. Ta grupa osób powinna uważać na spożycie surowej kapusty. Natomiast po przegotowaniu, związki te się ulatniają, co sprawia, że jest bardziej przyswajalna. Dodatkowo tego warzywa nie powinny również spożywać osoby zmagające się z żylakami, ponieważ zawarte w niej związki zagęszczają krew. Mitem jednak jest informacja, że kapusta bywa ciężkostrawna i tuczy, to kwestia podania z tłustymi mięsami sprawiło, że za taką uchodzi.

Więcej o: