• Link został skopiowany

Nie wrzucaj tego do pierogów, tylko zrób chrupiące gofry. Nigdzie nie zjesz lepszych

Gofry to symbol nadmorskich budek i latem jemy je w dużych ilościach. Jednak nie trzeba jechać nad morze, by zasmakować ich smaku. W domu również możesz je zrobić, a czasem może się okazać, że są smaczniejsze niż te zakupione. Dodaj do ciasta ten składnik, a będą jeszcze lepsze.
Ciasto na gofry - przepis
Arevik / Shutterstock

Dla mnie, a także dla wielu innych osób gofry są symbolem wakacji, a także wyprawy nad polskie morze. Właśnie tam zajadamy się nimi każdego dnia i dodajemy do nich różne dodatki. Okazuje się, że nie trzeba jechać na drugi koniec Polski tylko po to, by zasmakować ich najlepszych smaków. W domowym zaciszu można zrobić je nawet o niebo lepsze, jeśli tylko zna się odpowiedni przepis. My taki poznaliśmy i dziś się nim dzielimy. Wystarczy, że do ciasta dodasz produkt, który zazwyczaj ląduje w pierogach ruskich.

Zobacz wideo Gofry z cukinii

Gofry muszą charakteryzować się kilkoma rzeczami. Przede wszystkim muszą być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Powinny być także odpowiednio słodkie i podane z ulubionymi dodatkami. By ich smak zawsze był najlepszy na świecie, dodaj do ciasta twaróg półtłusty. Zaledwie 250 g sprawia, że są one jeszcze lepsze i przebijają te znajdujące się w kawiarniach i w budkach.

Przepis na gofry twarogowe

Składniki

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 2 jajka,
  • 50 g drobnego cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżki roztopionego masła.

Sposób przygotowania

  1. Do miski wrzuć twaróg i rozdrobnij go widelcem. Wbij jajka, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  2. Dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj, aby połączyć składniki. Na koniec wlej roztopione masło i ponownie wymieszaj.
  3. Rozgrzej gofrownicę i delikatnie natłuść ją masłem lub olejem. Nakładaj porcję ciasta na gorący sprzęt i smaż, aż będą rumiane i sprężyste. Gotowe gofry wyłóż na talerz i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, smacznego!

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: