Smakuje zupełnie jak sernik, ale nim nie jest. To specjał prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni

Omlet japoński to przysmak, który przywędrował do nas prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni. Jego puszysta konsystencja i delikatna słodycz przywodzą na myśl rodzimy sernik. Przygotowanie go jest banalnie proste i błyskawiczne.

Klasyczny omlet to popularna propozycja na śniadanie. Zwykle przyrządza się go w wersji wytrawnej - np. z warzywami, grzybami oraz "zieleniną" - jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by od czasu do czasu skosztować go w wersji na słodko. Przekonali się o tym Japończycy, którzy opanowali do perfekcji smażenie puszystych placuszków na bazie jajek, serka i budyniu.

Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na pyszne śniadanie, obiad i deser

Puszysta konsystencja i subtelnie słodki smak. Tym rarytasem zajadają się w Japonii

Japoński omlet różni się od tego w tradycyjnej wersji. W smaku i delikatnej, piankowej konsystencji do złudzenia przypomina nasz sernik. W przeciwieństwie do rodzimego deseru nie trzeba go jednak piec, a czas przygotowania to zwykle mniej niż 15 minut. Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienity, serowo-budyniowy deser lub śniadanie - koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem. Możesz mieć pewność, że omlet w takim wydaniu zagości w twojej kuchni na stałe. 

Składniki:

  • 50 g skyra naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mleka,
  • 35 g budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie),
  • 2 płaskie łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia,
  • opcjonalnie na wierzch: jogurt naturalny, truskawki, borówki, orzechy, bita śmietana, dżem.

Japoński omlet a'la sernik. Sposób przygotowania

Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz ze skyrem oraz budyniem w proszku. Do powstałej masy wlej mleko i dodaj cukier oraz proszek do pieczenia, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj. Białka z kolei ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, którą w dalszej kolejności przełóż delikatnie do masy serowej. Ponownie całość wymieszaj.

Na patelni rozgrzej masło klarowane, olej lub oliwę, po czym równomiernie wylej na nią ciasto. Smaż na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut. Kiedy omlet zacznie się ścinać, przewróć go delikatnie na drugą stronę i smaż jeszcze przez kilka minut. Puszystego omleta podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Więcej o: