-
Haps
-
Jak przygotować
- Gołąbki z młodej kapusty bez grama ryżu? Smakują lepiej, niż przewidywałam. Są lekkie i pyszne
Gołąbki z młodej kapusty bez grama ryżu? Smakują lepiej, niż przewidywałam. Są lekkie i pyszne
Gołąbki z młodej kapusty to kompletnie inny wymiar smaku. To danie od razu zyskuje świeżości i lekkości. Zazwyczaj, niezależnie od kapusty, faszerujemy je mięsem i ryżem. Ja jednak postanowiłam trochę poeksperymentować i zamieniłam ryż na tę kaszę. Efekt? Zaskakująco pyszny.
Przepis na gołąbki z młodej kapusty jest prostszy, niż się nam wydaje. Farsz możemy modyfikować na różnorodne sposoby - w zależności od tego, co lubimy najbardziej. W ten sposób możemy przygotować wyjątkowy obiad dla całej rodziny, który zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Przepis na gołąbki z młodej kapusty. Zapomnij o ryżu, dodaj kaszę
Gołąbki z kaszą to obłędna propozycja na obiad. Wiele osób jest sceptycznych, jednak zdecydowanie warto choć raz spróbować. Smakują inaczej, ale o wiele lepiej. Kasza pęczak doskonale komponuje się z młodą kapustą - danie jest lekkie i smakuje świeżo.
Składniki:
- 1 duża główka młodej kapusty,
- 4 łyżki oleju,
- 500 g mielonej wieprzowiny,
- 130 g kaszy pęczak,
- 1 cebula,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- majeranek,
- sól,
- pieprz.
Obłędne gołąbki z kaszą pęczak - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności zabieramy się za sparzanie kapusty. Kapustę opłucz, wytnij z niej głąb, nalej do środka szklankę wody. Główkę zawiń w folię spożywczą, włóż na ok. 10 minut do kuchenki mikrofalowej ustawionej na największą moc i sprawdź, czy liście są miękkie. Jeśli tak, zostaw do wystygnięcia. Jeśli nie, włącz mikrofalówkę na jeszcze kilka minut. Oderwij od kapusty pojedyncze liście.
- Kaszę pęczak opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź, wystudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, i podsmaż na odrobinie oleju. Kaszę i cebulę dodaj do mielonego mięsa razem z koncentratem pomidorowym, majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj, sprawdź, czy smak ci odpowiada i ewentualnie dopraw.
- Z każdego liścia kapusty odetnij zgrubienie. Na liść wyłóż porcję farszu i uformuj gołąbek. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem i wyłóż spód naczynia kilkoma liśćmi kapusty. Ułóż na nich gołąbki, zalej je ulubionym sosem i znów przykryj liśćmi kapusty. Gołąbki piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!