Gołąbki z młodej kapusty bez grama ryżu? Smakują lepiej, niż przewidywałam. Są lekkie i pyszne

Gołąbki z młodej kapusty to kompletnie inny wymiar smaku. To danie od razu zyskuje świeżości i lekkości. Zazwyczaj, niezależnie od kapusty, faszerujemy je mięsem i ryżem. Ja jednak postanowiłam trochę poeksperymentować i zamieniłam ryż na tę kaszę. Efekt? Zaskakująco pyszny.

Przepis na gołąbki z młodej kapusty jest prostszy, niż się nam wydaje. Farsz możemy modyfikować na różnorodne sposoby - w zależności od tego, co lubimy najbardziej. W ten sposób możemy przygotować wyjątkowy obiad dla całej rodziny, który zniknie z talerzy w mgnieniu oka.  

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Przepis na gołąbki z młodej kapusty. Zapomnij o ryżu, dodaj kaszę 

Gołąbki z kaszą to obłędna propozycja na obiad. Wiele osób jest sceptycznych, jednak zdecydowanie warto choć raz spróbować. Smakują inaczej, ale o wiele lepiej. Kasza pęczak doskonale komponuje się z młodą kapustą - danie jest lekkie i smakuje świeżo.  

Składniki: 

  • 1 duża główka młodej kapusty, 
  • 4 łyżki oleju, 
  • 500 g mielonej wieprzowiny, 
  • 130 g kaszy pęczak, 
  • 1 cebula, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • majeranek, 
  • sól,  
  • pieprz. 

Obłędne gołąbki z kaszą pęczak - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. W pierwszej kolejności zabieramy się za sparzanie kapusty. Kapustę opłucz, wytnij z niej głąb, nalej do środka szklankę wody. Główkę zawiń w folię spożywczą, włóż na ok. 10 minut do kuchenki mikrofalowej ustawionej na największą moc i sprawdź, czy liście są miękkie. Jeśli tak, zostaw do wystygnięcia. Jeśli nie, włącz mikrofalówkę na jeszcze kilka minut. Oderwij od kapusty pojedyncze liście. 
  2. Kaszę pęczak opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź, wystudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, i podsmaż na odrobinie oleju. Kaszę i cebulę dodaj do mielonego mięsa razem z koncentratem pomidorowym, majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj, sprawdź, czy smak ci odpowiada i ewentualnie dopraw.  
  3. Z każdego liścia kapusty odetnij zgrubienie. Na liść wyłóż porcję farszu i uformuj gołąbek. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem i wyłóż spód naczynia kilkoma liśćmi kapusty. Ułóż na nich gołąbki, zalej je ulubionym sosem i znów przykryj liśćmi kapusty. Gołąbki piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 
Więcej o: