Robię je zawsze z siekanymi orzechami, zajada się nim cała rodzina i zawsze prosi o więcej

Unikatowy smak przypraw, wilgotna struktura oraz aksamitna polewa to przysmak znany na całym świecie. Idealnie dobrane proporcje sprawiają, że każdy kto go spróbuje, prosi o dokładkę. Dodając jeden kluczowy składnik, sprawisz, że jeszcze przez długi czas pozostanie w pamięci wszystkich głodomorów.

Głęboko wilgotne i wypełnione prażonymi orzechami pekan przyjemnie dogadza podniebieniom. To idealna propozycja dla osób, które jeszcze nigdy nic nie upiekły. Ten wspaniały deser sprawdzi się na rodzinnych przyjęciach lub jako nietuzinkowe ciasto urodzinowe. Dodatek orzechów w cieście dodaje niezrównanego, głębokiego smaku. Jeśli na samą myśl pociekła ci ślinka, nie możesz teraz nie zrobić tego ciasta.

Zobacz wideo Pyszne ciasto marchewkowe!

Historia ciasta marchewkowego w zarysie

Uważa się, że ciasto marchewkowe wywodzi się z Anglii, gdzie gospodynie domowe podczas II Wojny Światowej używały wszystkich dostępnych słodkich produktów, takich jak marchewki, do naturalnego słodzenia swoich wyrobów cukierniczych. W tamtym czasie obowiązywał intensywny system racjonowania żywności, w ramach którego prawie każdy składnik używany do ciast był surowo ograniczony. Doprowadziło to do kampanii znanej jako "Dig for Victory", w ramach której zachęcano ludzi do uprawiania ogrodów i uprawiania jak największej ilości własnej żywności. Doprowadziło to do spopularyzowania ciasta marchewkowego, ponieważ marchewki były łatwe do zdobycia i mogły zastąpić braki takich składników jak cukier i masło. W połowie XX wieku firma Philadelphia Cream Cheese Co. wydała przepis na ciasto marchewkowe z dodatkiem serka śmietankowego, a w latach 70. Amerykanie uznali to ciasto za zdrową alternatywę i zaczęli je masowo spożywać.

Dlaczego ciasto marchewkowe uznane jest za zdrową żywność?

Marchewki są źródłem cennych składników odżywczych, a ponadto zawierają beta-karoteny, co jest ważne dla naszego zdrowia. Uznane za bogate źródło witaminy K i C oraz między innymi błonnika, potasu i manganu. Na dodatek marchewki są niskokaloryczne, a większość ich kalorii pochodzi z węglowodanów. Uważa się, że regularne spożywanie marchwi w ramach urozmaiconej diety poprawia stan naszej cery, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i chroni przed chorobami serca. Jedząc marchewkę każdego dnia, można zapobiec wrzodom żołądka i innym zaburzeniom trawiennym.

Przepyszne ciasto marchewkowe z prażonymi orzechami pekan i serkiem mascarpone

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 180 ml oleju roślinnego,
  • 4 duże jajka,
  • 300 gramów grubo tartej marchewki,
  • 150 g cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki soli.

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 150 g masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do jednej miski przesiej mąkę. Dodaj też 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz jedną płaską łyżeczkę sody oczyszczonej i pół łyżeczki soli. Z przypraw korzennych dorzuć także cynamon. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Do miski wbijaj jajka w temperaturze, po kolei, miksując ciasto na małych obrotach. Następnie wsyp cukier i dalej mieszaj, na koniec dodaj olej lub oliwę z oliwek i mieszaj do uzyskania leistej spójnej masy.
  • Obierz kilka marchewek i zetrzyj je na tarce, na grubych oczkach. Potrzebujesz 300 gramów startej marchewki. Jeśli marchew jest zbyt soczysta, odciśnij ją dodatkowo z nadmiaru soku. Dodaj marchewki do ciasta, tym razem wymieszaj całość łyżką.
  • Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze rozłóż posiekane orzechy pekan i opiekaj je przez kilka minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia. Kiedy wystygną, dodaj je do ciasta i porządnie całość wymieszaj łyżką.
  • Dno formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi wysmaruj masłem. Formę z przelanym ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni lub 160 stopni z termoobiegiem. Ciasto jest dość niskie, więc nie powinno się piec dłużej niż 30 do 35 minut. Po około 30 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, oznacza to, że ciasto marchewkowe jest już upieczone.
  • W trakcie studzenia się ciasta marchewkowego, przygotuj krem mascarpone, którym po wystygnięciu posmarujesz ciasto. Serek, masło w temperaturze pokojowej oraz cukier puder i ekstrakt z wanilii ubij mikserem na puszystą i gładką masę.
Więcej o: