Spaghetti bolognese to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych potraw włoskich. Nic więc dziwnego, że większość miłośników dań makaronowych tak często ją przyrządza. Aromat, jaki zacznie się unosić po domu w czasie przygotowań, przyciągnie jego głodnych mieszkańców w okamgnieniu.
Aby skosztować pysznego włoskiego dania i poczuć się niczym gość w autentycznej trattorii, wcale nie trzeba udawać się do Bolonii. Takie same wrażenia kulinarne czekają nas we własnej kuchni. Wystarczy zebrać odpowiednie składniki i poświęcić chwilę na zapoznanie się z poniższą recepturą. Jak dotąd jeszcze nikogo nie zawiodła, a wręcz przeciwnie - zachwyciła każdego, kto wcielił jej instrukcje w życie.
Składniki:
Przygotowania zacznij od zagotowania w garnku osolonej wody. Wrzuć do niej makaron i ugotuj go al dente (półtwardo). Po ugotowaniu odcedź makaron i zajmij się przyrządzaniem sosu pomidorowego. Warzywa sparz, a następnie obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Pozbądź się wszelkich szypułek i nasion.
Na patelni rozgrzej masło, po czym podsmaż na nim drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj rozdrobnione mięso i dopraw je posiekanym rozmarynem, sosem sojowym, oregano, solą oraz pieprzem. Zwiększ nieco ogień i smaż wszystko przez kilka minut, cały czas mieszając. Kiedy mięso zmieni kolor na ciemniejszy, dodaj sparzone pomidory i oliwę. Jeszcze raz zwiększ ogień i gotuj całość przez ok. 2-3 minuty. Po tym czasie połącz makaron z sosem pomidorowym. Na koniec możesz dodatkowo posypać wierzch pachnącego dania tartym parmezanem. Smacznego!