Spaghetti bolognese ze świeżych pomidorów. Zapach ziół i przypraw przywoła sąsiada na obiad

Spaghetti bolognese to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Sztandarowa potrawa kuchni włoskiej ma w Polsce wielu miłośników. Z poniższym przepisem przyrządzisz ją w ekspresowym tempie przy użyciu minimalnej liczby składników.

Spaghetti bolognese to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych potraw włoskich. Nic więc dziwnego, że większość miłośników dań makaronowych tak często ją przyrządza. Aromat, jaki zacznie się unosić po domu w czasie przygotowań, przyciągnie jego głodnych mieszkańców w okamgnieniu. 

Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami

Włoska uczta na co dzień. Spaghetti w tym wydaniu smakuje bosko

Aby skosztować pysznego włoskiego dania i poczuć się niczym gość w autentycznej trattorii, wcale nie trzeba udawać się do Bolonii. Takie same wrażenia kulinarne czekają nas we własnej kuchni. Wystarczy zebrać odpowiednie składniki i poświęcić chwilę na zapoznanie się z poniższą recepturą. Jak dotąd jeszcze nikogo nie zawiodła, a wręcz przeciwnie - zachwyciła każdego, kto wcielił jej instrukcje w życie.

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 300 g świeżych pomidorów,
  • 160 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz.
  • opcjonalnie: 50 g tartego parmezanu.

Spaghetti bolognese z domowym sosem ze świeżych pomidorami. Sposób wykonania

Przygotowania zacznij od zagotowania w garnku osolonej wody. Wrzuć do niej makaron i ugotuj go al dente (półtwardo). Po ugotowaniu odcedź makaron i zajmij się przyrządzaniem sosu pomidorowego. Warzywa sparz, a następnie obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Pozbądź się wszelkich szypułek i nasion. 

Na patelni rozgrzej masło, po czym podsmaż na nim drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj rozdrobnione mięso i dopraw je posiekanym rozmarynem, sosem sojowym, oregano, solą oraz pieprzem. Zwiększ nieco ogień i smaż wszystko przez kilka minut, cały czas mieszając. Kiedy mięso zmieni kolor na ciemniejszy, dodaj sparzone pomidory i oliwę. Jeszcze raz zwiększ ogień i gotuj całość przez ok. 2-3 minuty. Po tym czasie połącz makaron z sosem pomidorowym. Na koniec możesz dodatkowo posypać wierzch pachnącego dania tartym parmezanem. Smacznego!

Spaghetti bolognese - hit czy kit?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.