Często mawia się, że "diabeł tkwi w szczegółach". Stare polskie przysłowie sprawdzi się także idealnie w kuchni, gdzie czasami najmniejsza pomyłka może kosztować nas wiele wysiłku, a mały dodatek sprawi, że danie zyska zupełnie nowy wyraz. Właśnie dlatego wiosenny obiad warto podrasować sosem koperkowym, który nie tylko jest prosty w przygotowaniu, ale i komponuje się z wieloma, kultowymi smakami.
W tradycyjnej, polskiej kuchni znajdziemy wiele smakowitych perełek. Poza klasykami jak schabowy, pierogi czy gołąbki, warto czasami postawić na coś nieco bardziej dopieszczonego i wyszukanego. Nie oznacza to jednak, że w kuchni spędzimy kilka dobrych godzin, a wręcz przeciwnie. W przepiśnikach naszych babć można znaleźć wiele inspiracji, a jedną z nich jest przepis na ekspresowy sos koperkowy, który doskonale smakuje z mięsem, rybą, ziemniakami czy jajkami.
Przegotowanie sosu koperkowego nie wymaga wielkiej filozofii. Wystarczy nabyć solidny pęczek zieleniny i wykorzystać kilka produktów, które niemal każdy znajdzie w swojej lodówce. Sekretem jest jednak idealna konsystencja, a uzyskamy ją dzięki odrobinie mąki. To metoda stara jak świat, którą od lat stosują gospodynie i gospodarze.
Składniki:
Sposób przygotowania: