Do jajek, mięs i ziemniaków. Poznaj najlepszy sos koperkowy, który w moim domu jest synonimem wiosny

Nie wiesz, jak podrasować wiosenny obiad? Zamiast serwować suche mięso lub klasyczne, nudne ziemniaki postaw na sos koperkowy, który doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Banalnie prosty w przygotowaniu dodatek sprawi, że danie szybko zniknie z talerza!

Często mawia się, że "diabeł tkwi w szczegółach". Stare polskie przysłowie sprawdzi się także idealnie w kuchni, gdzie czasami najmniejsza pomyłka może kosztować nas wiele wysiłku, a mały dodatek sprawi, że danie zyska zupełnie nowy wyraz. Właśnie dlatego wiosenny obiad warto podrasować sosem koperkowym, który nie tylko jest prosty w przygotowaniu, ale i komponuje się z wieloma, kultowymi smakami. 

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Sos koperkowy odmieni każde danie w kulinarne dzieło sztuki 

W tradycyjnej, polskiej kuchni znajdziemy wiele smakowitych perełek. Poza klasykami jak schabowy, pierogi czy gołąbki, warto czasami postawić na coś nieco bardziej dopieszczonego i wyszukanego. Nie oznacza to jednak, że w kuchni spędzimy kilka dobrych godzin, a wręcz przeciwnie. W przepiśnikach naszych babć można znaleźć wiele inspiracji, a jedną z nich jest przepis na ekspresowy sos koperkowy, który doskonale smakuje z mięsem, rybą, ziemniakami czy jajkami. 

Przegotowanie sosu koperkowego nie wymaga wielkiej filozofii. Wystarczy nabyć solidny pęczek zieleniny i wykorzystać kilka produktów, które niemal każdy znajdzie w swojej lodówce. Sekretem jest jednak idealna konsystencja, a uzyskamy ją dzięki odrobinie mąki. To metoda stara jak świat, którą od lat stosują gospodynie i gospodarze. 

Kremowy sos koperkowy - ciepły dodatek, który pasuje do każdego wiosennego obiadu 

Składniki: 

  • pęczek koperku,
  • 150 ml śmietanki 30 proc., 
  • 150-200 ml bulionu, 
  • 20 g masła,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka mąki,
  • sól,
  • pieprz, 
  • szczypta gałki muszkatołowej. 

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz śmietanę z mąką. Składniki dokładnie wymieszaj, tak, by nie było żadnych grudek. 
  2. Koperek przepłucz zimą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. 
  3. Podsmaż na maśle czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodaj bulion i poczekaj, aż wszystko się podgrzeje. 
  4. Na koniec wlej śmietankę i wszystko pięknie zredukuj. 
  5. Sos następnie doprawiamy i wsypujemy koperek. 
  6. Wszystko starannie wymieszaj, duś przez chwilę aż sos zgęstnieje i gotowe, smacznego!
  7. Wskazówka - tak przygotowany sos koperkowy można serwować z pulpetami z drobiu, ziemniakami i jajem sadzonym czy ugotowanymi jajkami. 
Więcej o: