Wybieraj makaron jak prawdziwy Włoch. Zwróć uwagę na szczegóły, a już nigdy nie podejmiesz złej decyzji

Największa duma narodowa Włoch to podstawowy element diety śródziemnomorskiej. W ostatnich latach zagościł również w polskich kuchniach. Jaką jednak masz pewność, że wybierasz dobry makaron? Wybór odpowiedniego produktu jest kluczowy do przygotowania jakościowego dania. Warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych cech, aby dostać wartościowy produkt.

Wybór makaronu w marketach jest ogromny, w ostatnich latach pojawiło się również wiele propozycji prosto z Włoch, gdzie robi się najlepsze ciasto. Wystarczy dobrze czytać opakowanie, aby właściwie wybrać makaron dobrej jakości. Podczas wyboru, zwróć uwagę na tych kilka szczegółów, a będziesz pewny, że podjąłeś dobrą decyzję.

Zobacz wideo "Co ci ludzie robią z makaronem!" - dwa najbardziej szokujące dania polskiej kuchni według cudzoziemców

Lista producentów makaronów, które zawierają 100 proc. włoskiej pszenicy

Włoscy blogerzy pastaandpanda dokładnie wyszczególnili w swoim filmiku na tiktok, po które marki najlepiej sięgać, aby zakupić makaron dobrej jakości. Mimo że makaron Barilla jest najpopularniejszym włoskim makaronem na świecie, włosi rzadko wybierają go do przygotowania dwóch dań. Wysokiej jakości producenci to na przykład De Cecco, Rummo czy la Molisana, które możemy dostać w większych marketach również w Polsce.

Zwróć uwagę na kolor i wygląd makaronu

Dobry makaron powinien mieć jasny kolor, zbliżony do kości słoniowej. Dzieje się tak za sprawą semoliny, mielonej pszenicy durum, z której jest produkowany. Jeśli trafisz na makaron o zrumienionej lub intensywnie żółtej barwie, oznacza to, że makaron ten został poddany gwałtownemu i sztucznemu procesowi suszenia w wysokiej temperaturze. Zawarte w nim skrobie zostały dosłownie spalone. Rezultatem wyboru takiego ciasta będzie makaron o słodkawym smaku i gorzkim posmaku, typowym dla karmelizacji cukrów. Dodatkowo bywa tak, że niektórzy producenci dodają do swoich receptur naturalne barwniki w postaci kurkumy, soku z buraka lub atramentu z kałamarnicy, aby zachęcić do zakupu.

Powierzchnia pasty na pierwszy rzut oka powinna być szorstka i nieprzeźroczysta. Chropowata tekstura wynika z zastosowanej techniki wytłaczania. Blogerzy pastaandpanda informują, że gładkość makaronu zależy od zastosowanych noży. Te całkowicie gładkie zostały wycięte teflonem. Chropowaty makaron lepiej absorbuje sos, smakuje lepiej i jest bardziej lekkostrawny. Jeśli suszenie nie zostanie przeprowadzone prawidłowo, na makaronie mogą pojawić się czerwonobrązowe plamki, które negatywnie wpływają na gotowanie. Obecność białych kropek na powierzchni świadczy o tym, że kasza manna nie jest idealnie nawodniona, natomiast jeżeli kropki są czarne, świadczy to o obecności fragmentów otrębów, które nie zostały wyeliminowane podczas mielenia lub cząstek semoliny pochodzących z ciemnych ziaren. 

Zawartość protein ma znaczenie

Makaron jest ważnym składnikiem pożywnego dania, a zawarte w nim cenne składniki odżywcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pasta zawiera węglowodany, ale także duży procent białek. Jak podkreślają w swoim filmiku blogerzy pastaandpanda, dobry makaron powinien zawierać minimum 14 gramów białka na 100 gramów produktu. Taki makaron lepiej się gotuje, nie rozpada i pozwala na uzyskanie docelowego efektu al dente.

Czy wiedziałaś/eś jak wybrać dobry marakon?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.