Jak zrobić chrupiące frytki? Zapewnij im kąpiel w coli i obtocz w proszku. Ta mieszanka działa cuda

Marzysz o idealnie chrupiących i złocistych frytkach? Zamiast zamawiać je z drogich sieciówek postaw na te domowe w nieco udoskonalonej wersji. Wystarczy zapewnić im kąpiel w gazowanym napoju i posypkę z białego proszku. Taki duet sprawi, że ziemniaczana przekąska będzie smakować obłędnie.

Frytki to jedna z najpopularniejszych przekąsek, którą króluje w fast foodach i jest dostępna w wersji "gotowców" w niemal wszystkich większych sklepach. Najlepszy smak ziemniaczanej przekąski otrzymamy, jednak gdy zrobimy je domową, kraftową metodą i zadbamy o niecodzienne dodatki. Kąpiel w coli sprawi bowiem, że frytki będą tak złociste i chrupiące jak nigdy!

Zobacz wideo Sposób na domowe frytki belgijskie [PRZEPIS]

Chrupiące frytki lubią kąpiel w... coli. Słodki dodatek sprawi, że wyjdą idealnie

Nie da się ukryć, że ziemniak jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Bulwy dodajemy do codziennych obiadów w formie puree, serwujemy je z koperkiem, ścieramy ja na placki lub robimy z nich wyśmienite zapiekanki. Wśród przekąsek królują jednak frytki, która można przygotować na wiele sposobów, jednak ta domowa z wykorzystaniem dwóch składników to prawdziwy majstersztyk. 

Jeśli marzysz o idealnie chrupiących, złocistych frytkach, to jest to przepis dla ciebie. Opiera się on na nietypowej metodzie moczenia ziemniaków w coli. Popularny napój zawiera dużo cukru, przez co po późniejszym upieczeniu frytek z takiej marynaty, otrzymamy obłędnie chrupiący efekt. Tajemnicą jest też panierka w białym proszku, jednak więcej szczegółów na ten temat podajemy już poniżej w przepisie. 

Złociste i chrupiące frytki. Marynata z coli zdziała cuda

Składniki: 

  • 700 g ziemniaków typu - najlepiej typu B lub C,
  • 1,5 litra napoju cola,
  • olej do smażenia,
  • 10 g skrobi,
  • sól i ulubione inne przyprawy. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w estetyczne słupki podobnych rozmiarów. 
  2. Gotowe frytki dokładnie przepłucz w zimnej wodzie, po czym przełóż do naczynia i zalej słodkim napojem cola.
  3. Ziemniaki zostaw w takiej kąpieli na 10-15 minut. 
  4. Teraz odsącz frytki i dokładnie je osusz ręcznikiem papierowym lub czystą, bawełnianą ściereczką. 
  5. Frytki obtocz w skrobi. 
  6. W dużym naczyniu rozgrzej olej. 
  7. Na gorący tłuszcz wrzucaj frytki, smaż do uzyskania złotego, chrupiącego efektu. 
  8. Na koniec frytki wyłóż na ręcznik papierowy i dopraw solą i innymi, dowolnymi przyprawami. Smacznego!
Który rodzaj frytek jest twoim ulubionym wyborem?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.