Ten sernik z malinami robię w kilka minut. Jest kremowy i lekki jak obłoczek przez miks serów

Sernik z malinami to mój cukierniczy konik. To obłędnie smaczne ciasto bosko się prezentuje, a robię je w zaledwie kilka minut. Sekretem jest połączenie dwóch nabiałów i miksowanie na najniższych obrotach. Taka masa trafia do formy z malinami - po szybkim pieczeniu mamy gotowe obłędne i kremowe ciacho.

Domowe wypieki nie są twoją mocną stroną? Zamiast mierzyć się z zaawansowanymi przepisami i próbować odtworzyć piętrowe placki i puszyste biszkopty, postaw na ekspresowe, tanie i łatwe ciasto. Sernik w tym wydaniu to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów. 

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

To najłatwiejszy sernik na świecie. Wystarczy kilka składników i garść malin

Przed nami kolejny majowy weekend, zatem to doskonały moment, by nieco osłodzić sobie życie. Przepis na mój niezawodny sernik z malinami to cukiernicze arcydzieło, które nie wymaga wygórowanych umiejętności. Tu króluje prostota, smak i co najważniejsze piękna prezencja, której nikt się nie oprze. Sekretem mojego sernika jest przede wszystkim bardzo proste wykonanie. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności i przelać masę do formy - reszta robi się dosłownie sama! 

Sernik z malinami to przede wszystkim połączenie dwóch nabiałów. Mowa tu o twarogu i mascarpone. Wisienką na torcie jest też kremowa śmietanka, która podrasuje smak. Masę z kilkoma innymi składnikami ekspresowo blenduję i przelewam do keksówki. Na koniec wrzucam garść malin i piekę. Ciasto wychodzi idealnie lekkie, puszyste i dosłownie rozpływa się w ustach. 

Przepis na puszyste sernik z malinami, który jest gotowy w kilka minut

Składniki: 

  • 400 g twarogu chudego lub półtłustego,
  • 150 g mascarpone,
  • 50 ml śmietanki 30 proc.,
  • 3 jajka,
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
  • 3 łyżki cukru,
  • 100 g malin mrożonych, 
  • mąka ziemniaczana. 

Sposób przygotowania: 

Nastaw piekarnik na 170 stopni. Do miski przełóż mascarpone, twaróg, jajka, śmietankę, proszek budyniowy i cukier. Wszystko blenduję na gładki krem, tylko do połączenia składników. Gotową masę przelej do keksówki, wyłożonej wczesniej papierem do pieczenia. Maliny obtocz w mące ziemniaczanej i wrzuć do masy serowej. Tak przygotowany sernik piecz w 170 stopniach przez 50 minut. Po tym czasie uchyl drzwi piekarnika i ostudź w nim ciasto. Gotowy sernik można na koniec udekorować polewą z białej czekolady, smacznego!

Który sernik jest twoim zdaniem najsmaczniejszy?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.