Z twardszej bułki możesz zrobić super danie. Wystarczy posypać ją grzybami i zapiec

W wielu domach już lekko czerstwe warzywo trafia do kosza. Jednak można dać mu drugie życie i zrobić potrawę, która w mig zostanie zjedzona. Wystarczy ułożyć na bułce kilka składników, a następnie włożyć to do piekarnika. To, co z tego wychodzi, jest pachnące i smaczne.

W moim domu jest jeden taki przepis, który wykorzystuje się zawsze wtedy, gdy chce się użyć twardszego pieczywa. Oprócz bułek potrzebne jest tylko kilka składników, które w połączeniu z sobą tworzą smaczną całość. Tak przygotowane wkłada się do piekarnika i zapieka. Dzięki temu czerstwa bułka zamienia się w chrupiący kąsek, który jest idealny na śniadanie, obiad i kolację.

Zobacz wideo Ziemniaczana zapiekanka z mięsem. Dla zawsze głodnych

By zrobić te proste zapiekanki, potrzebujesz podstawowe składniki, które bardzo często masz już w domu. Pieczywo to rzecz obowiązkowa, lecz oprócz tego potrzebujesz pieczarek, cebuli, żółtego sera i ulubionej wędliny. To właśnie połączenie smakowe tworzy cuda. Takie zapiekanki po wypieczeniu podaje się z ulubionymi dodatkami i sosami.

Przepis na domowe zapiekanki na bułce

Składniki

  • 5 bułek kajzerek,
  • 300 g pieczarek,
  • cebula,
  • 200 g żółtego sera,
  • 200 g ulubionej wędliny,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • keczup,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Bułki przekrój na pół i ułóż je na blaszce. Każdą połówkę wysmaruj delikatnie masłem, keczupem i posyp oregano.
  2. Wędlinę pokrój w kosteczkę i ułóż na bułkach. Pieczarki dokładnie przemyj, osusz i pokrój w półplasterki, cebulę obierz i pokrój w kosteczkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć cebulę z pieczarkami. Przypraw całość solą i pieprzem, co jakiś czas mieszaj i podsmażaj przez kilka minut.
  4. Jeszcze ciepłą mieszankę nałóż na szynkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posypuj nim każdą zapiekankę. Włóż całość do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 5 minut.
  5. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, polej sosem i podawaj. Smacznego!
Z jakimi dodatkami robisz zapiekanki?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.