Ciasto śmietanowiec jest puszyste, delikatne i kolorowe. To także prawdopodobnie najprostsze ciasto, jakie można sobie wyobrazić. Zasmakuje dorosłym i spodoba się dzieciom, których wzrok z pewnością przyciągną różnobarwne galaretki, którymi jest naszpikowane.
Ten deser jest zbawieniem podczas upałów, bo nie jest ciężki i nie ma spodu, który mógłby zapychać. Równie dobrze sprawdza się jednak podczas chłodniejszych dni, więc wcale nie musisz ograniczać się tylko do lata. Śmietanowiec zawsze zbiera same pochwały i szybko stanie się twoim ulubionym ciastem serwowanym na rodzinne uroczystości.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Każdą galaretkę rozpuszczamy w osobnej misce w 450 ml gorącej wody. Wymieszaj, pozostaw do wystudzenia na 15 minut, a potem przelej do prostokątnych pojemników wyłożonych folią spożywczą. Mogą to być pudełka na jedzenie albo mniejsze keksówki. Wstaw do lodówki, by stężały. Kiedy tak się stanie, wyjmij je z pojemników i pokrój w kostkę.
Przygotuj masę śmietanową. Najpierw rozpuść w 200 ml gorącej wody żelatynę i ostudź. W osobnym naczyniu zmiksuj śmietanę z cukrem pudrem na puszystą masę. Nabierz dwie łyżki masy śmietanowej, dodaj je do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszaj. Dodaj kolejne dwie łyżki masy śmietanowej, ponownie dokładnie wymieszaj, i tak zahartowaną żelatynę dodaj do miski z masą śmietanową. Miksuj, aż masa zrobi się jednolita.
Do miski z ubitą śmietaną dodaj pokrojone galaretki. Wmieszaj je dokładnie w masę.
Tortownicę lub inną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę śmietanowo-galaretkową. Wygładź wierzch i wstaw deser do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na noc), by stężał.
Powyższy przepis zakłada zrobienie śmietanowca bez spodu. Można to jednak zmienić, jeśli nie przepadasz za tego typu deserami i wolisz, żeby miało w sobie jakiś "ciastowy" element. W tej roli dobrze sprawdzą się biszkopty, zarówno okrągłe, jak i podłużne. Wystarczy po prostu wyłożyć nimi dno tortownicy i wylać na nie śmietanowo-galaretkową masę.