Kultowy przysmak PRL-u. Blok kryzysowy przywraca wspomnienia dzieciństwa

Kulinarny hit czasów PRL to smak dzieciństwa i sentymentalny powrót do przeszłości. Wiele osób z pewnością pamięta blok "kryzysowy" składający się z trzech podstawowych składników: margaryny, mleka w proszku i kakao. Popularny w tamtych czasach, dzisiaj praktycznie zapomniany. Odtwórz wspomnienia i przygotuj ten słodki, czekoladowy przysmak.

Deser rodem z PRL-u, był jedną z najbardziej lubianych przekąsek, w czasach, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami. Gospodynie domowe przechodziły same siebie w wymyślaniu spektakularnych przepisów. Jednym z nich był blok czekoladowy, nazywany kryzysowym. Wykorzystaj inwencję twórczą z dawnych lat i wróć wspomnieniami do czasu dzieciństwa.

Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki

Kultowy przepis z okresu PRL

Ten wyrób czekoladopodobny był jednym z najpopularniejszych deserów przed laty, szczególnie w okresie, gdy prawdziwej czekolady nie można było doświadczyć na półkach sklepowych. Z pozoru banalny przysmak stanowił nieodłączny element „kolorytu" dawnych czasów. Choć przepisy z tamtych czasów były niezwykle proste, mało kto źle je wspomina. Młodzi mogli jedynie słyszeć od rodziny o kartkach na cukier i o tym, że aby cokolwiek zjeść, trzeba było nie lada kombinować. Starsi natomiast z tęsknoty za okresem dzieciństwa, lubią czasem wracać do przepisów zapisanych w notesach mam czy babć. Spróbuj odtworzyć ten kultowy przepis i wrócić wspomnieniami do szczenięcych lat.

Szybki przepis na blok czekoladowy

Składniki:

  • 200 g margaryny,
  • 3 lub 4 łyżki kakao,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 50 ml wody,
  • 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku,
  • ok. 200 g pokruszonych herbatników,
  • według uznania rodzynki lub bakalie,
  • ewentualnie esencja waniliowa lub cukier waniliowy.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zaczynamy od przygotowania masy kakaowej. Do garnka kolejno przekładamy margarynę, kakao, cukier oraz wodę. Całość należy rozpuścić na małym ogniu, intensywnie mieszając. Masę gotujemy przez około dwie minuty.
  • Następnie rozpuszczone składniki przelewamy do miski, po czym czekamy, aż masa przestygnie. W międzyczasie dodajemy połamane herbatniki i bakalie według uznania.
  • Całość miksujemy na małych obrotach, dodają w trakcie mleko w proszku. Pod koniec do smaku możemy dodać olejek waniliowy lub cukier waniliowy.
  • Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Blok warto odstawić na mniej więcej półtorej godziny, aby masa stwardniała. Dla dekoracji powierzchnię możemy posypać herbatnikami lub ulubionymi bakaliami.
Więcej o: