Deser rodem z PRL-u, był jedną z najbardziej lubianych przekąsek, w czasach, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami. Gospodynie domowe przechodziły same siebie w wymyślaniu spektakularnych przepisów. Jednym z nich był blok czekoladowy, nazywany kryzysowym. Wykorzystaj inwencję twórczą z dawnych lat i wróć wspomnieniami do czasu dzieciństwa.
Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki
Kultowy przepis z okresu PRL
Ten wyrób czekoladopodobny był jednym z najpopularniejszych deserów przed laty, szczególnie w okresie, gdy prawdziwej czekolady nie można było doświadczyć na półkach sklepowych. Z pozoru banalny przysmak stanowił nieodłączny element „kolorytu" dawnych czasów. Choć przepisy z tamtych czasów były niezwykle proste, mało kto źle je wspomina. Młodzi mogli jedynie słyszeć od rodziny o kartkach na cukier i o tym, że aby cokolwiek zjeść, trzeba było nie lada kombinować. Starsi natomiast z tęsknoty za okresem dzieciństwa, lubią czasem wracać do przepisów zapisanych w notesach mam czy babć. Spróbuj odtworzyć ten kultowy przepis i wrócić wspomnieniami do szczenięcych lat.
Szybki przepis na blok czekoladowy
Składniki:
- 200 g margaryny,
- 3 lub 4 łyżki kakao,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 50 ml wody,
- 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku,
- ok. 200 g pokruszonych herbatników,
- według uznania rodzynki lub bakalie,
- ewentualnie esencja waniliowa lub cukier waniliowy.
Przygotowanie krok po kroku:
- Zaczynamy od przygotowania masy kakaowej. Do garnka kolejno przekładamy margarynę, kakao, cukier oraz wodę. Całość należy rozpuścić na małym ogniu, intensywnie mieszając. Masę gotujemy przez około dwie minuty.
- Następnie rozpuszczone składniki przelewamy do miski, po czym czekamy, aż masa przestygnie. W międzyczasie dodajemy połamane herbatniki i bakalie według uznania.
- Całość miksujemy na małych obrotach, dodają w trakcie mleko w proszku. Pod koniec do smaku możemy dodać olejek waniliowy lub cukier waniliowy.
- Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Blok warto odstawić na mniej więcej półtorej godziny, aby masa stwardniała. Dla dekoracji powierzchnię możemy posypać herbatnikami lub ulubionymi bakaliami.